Genel SağlıkHABERLER

EVDEN ÇIKMADAN KAHVALTI ŞART

Çocuklar, sabahları kahvaltı yaptırılmadan, öğlen ise yemek yedirilmeden okula gönderilmeleri halinde, dikkatlerini toplamakta güçlük çekiyorlar, bu da eğitimi olumsuz yönde etkileyor.

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Coşkun, çocukların, okul çevresinde açıkta satılan gıda maddelerine yönelmemeleri için, karnının evde doyurulmasının ve beslenme çantasına kendisine yararlı, sevdiği yiyeceklerin konulmasının büyük önem taşıdığını söyledi. Yaşı ne olursa olsun, bireylerin aç karnına dikkatini toplamakta güçlük çekeceğini anımsatan Prof. Dr. Coşkun, “Özellikle okula giden çocukların aç karnına okula gönderilmemesi gerekir. İyi kahvaltı yaparak evden çıkanla kahvaltı yapmadan çıkanın başarısı bir olmaz” dedi.

Açıkta satılan gıdaların, bulaşıcı hastalıklar için uygun ortamlar olduklarını kaydeden Prof. Dr. Coşkun, şöyle devam etti: “Çocukların bu tür gıdalardan uzak durmasını sağlayacak önlemler alınmalı. Belediyeler ve okul yöneticileri, okul çevrelerinde yiyecek- içecek satılan yerleri sürekli gözetlemeli, çocukların besin değeri düşük, açıkta satıldığından dolayı risk oluşturan gıdalardan uzak durmaları sağlanmalı. Ayrıca, kantinlerde de besin değeri yüksek gıdaların satılması için çaba gösterilmeli.”

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Şahinbey Hastanesi Diyet Uzmanı Meryem Yılmaz ise aileler ve öğretmenlere, çocukları boş enerji kaynağı yiyecekler yerine, gerçek enerji kaynaklarını tüketmeye yöneltmeleri çağrısında bulundu.

“Çocukların boş enerji kaynağı olan şeker ve tatlılar yerine süt, ayran, taze meyve suları, sandviç ve poğaçayı tercih etmeleri sağlanmalı” diyen Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı: “Çocukların fiziksel, zihinsel, büyüme ve gelişmelerinin sağlıklı olabilmesi için, yeterli ve dengeli beslenmeleri gerekiyor. Çocuklar günde en az 2 su bardağı süt veya yoğurt tüketmeli. Meyve yemeli ya da taze meyve suyu içmeli. Sağlıklı fiziksel ve ruhsal gelişim için bu mutlaka yapılmalı. Çocuğuna süt iç, meyve ye, taze meyve suyu iç diyen anne ve babalar, bunları söylerken örnek de olmalılar ve istediklerini önce yapmalılar. Ailenin bu konudaki duyarlılığı, çocuklarının boş enerji kaynaklarına ve açıkta satılan gıdalara yönelmelerini önler.”