Genel SağlıkHABERLER

ETİNİZİ SAKLARKEN VE PİŞİRİRKEN DİKKATLİ OLUN!

Mikroorganizma yükünün yükselmesi nedeniyle ortaya çıkacak hastalıklara karşı etlerin, kavrulmuş küçük porsiyonlar şeklinde saklanması gerektiği bildirildi.

Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Durak, etlerin hijyenik kurallar çerçevesinde parçalanması ve çok bekletilmeden kavrularak küçük porsiyonlar şeklinde buzdolabına konulması gerektiğini söyledi.

Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Durak, yaptığı açıklamada, Kurban Bayramı’nda etli yemeklerin hazırlanması ve saklanmasının büyük özen gerektirdiğini söyledi.

Kurban kesildikten hemen sonra kendisine üreme için uygun ortam bulan mikroorganizmaların hızla çoğaldığını ve önlem alınmaması durumunda çok tehlikeli hastalıklara davetiye çıkarabileceğini vurgulayan Durak, şunları ifade etti: “İlk olarak etler hijyenik kurallar çerçevesinde parçalanmalı ve çok bekletilmeden kavrularak küçük porsiyonlar şeklinde buzdolabına konulmalıdır. Kavrulmayan etlerde mikroorganizma miktarı yüksek olacağından etin bozulma riski de buna paralel artar. Ayrıca, çok sayıda aile etini büyük parçalar halinde saklar. Bu davranış da çok yanlıştır. Çünkü, gerektiğinde dolaptan çıkarılan etin çözülmeye bırakılması, ölmeyen mikropların hızla çoğalmasına ve tehlikeli hastalıklara neden olur.”

PİŞİRİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Bunun yanı sıra, yemek pişirirken et kullanılması durumunda yemeklerin en az 70 dereceye kadar ısıtılmasını öneren Durak, şu uyarılarda bulundu: “Donmuş et pişirilmeden önce tamamen çözülmeli ve oda sıcaklığına geldiğinde mikroorganizma çoğalacağı için pişirildikten sonra hemen tüketilmelidir. Artan gıdalar uzun süre bekletilecekse 10 derecenin altında depolanmalı, bağışıklık sistemi gelişmediği için hastalığa kolay yakalanan çocuklar bu gıdaları tüketmemelidir. Depolanan gıdaların ısıtma işlemi, pişirmede olduğu gibi en az 70 derece düzeyinde olmalıdır.”

Pişmemiş et ile hazırlanmış etli gıdaların arasındaki temasın mutlaka önlenmesi gerektiğini de vurgulayan Durak, “Temas ile mikrop üremesi ve pişirme öncesi mevcut hastalıklar için tüm potansiyel riskler tekrar oluşabilir. Çiğ etle temas edilen eller diğer gıdaların hazırlanmasına geçilmeden önce iyice yıkanmalıdır” dedi. Durak, gıdaların hazırlanmasında dikkat edilecek hususların yanı sıra mutfağın da sürekli temiz tutulmasının sağlık açısından son derece önemli olduğuna dikkati çekti.