Genel SağlıkHABERLER

ESTETİK BURUN AMELİYATLARINDA SON YENİLİKLER…

Estetik burun ameliyatı dünyada kadınların da erkeklerin de en çok yaptırdığı operasyon. Bunun nedeni burnun yüzün tam ortasında olması ve en ufak hata veya oransızlık halinde bile dikkati çekmesidir. Burunda yapılacak düzeltme yüz görünümünü son derece olumlu etkiler. Ancak yapılacak operasyon kişinin kemik ve kıkırdak yapısına uygun, normal anatomiyi bozmadan sadece kusurların giderildiği bir operasyon olmalı.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Süreyya Şeneldir burun ameliyatları hakkında merak edilenleri yanıtladı.

– Burunlarını düzeltmek isteyenlere en erken hangi yaşta müdahale edilebilir?

Burun ameliyatları en erken 18 yaşında yapılırdı. Artık bayanlarda 15, erkeklerde 17 yaşından sonra yapılıyor.

-Yüze gidecek burnun seçimi nasıl yapılıyor?

Yapılacak olan yeni burnun şekli ve büyüklüğü yüzle uyumlu olmalıdır, mümkün olduğu kadar doğal ilk bakışta yapıldığı belli olmayan burunlar yapılmalı. Burnun ölçüleri yüzün diğer bölgelerinin ölçüleriyle orantılı ve uyum içerisinde olmalıdır. Dijital kameralar ve bilgisayarlardaki image programları bize yüze gidecek ideal burnu bulmakta da yardımcı oluyor, şöyle ki kişinin karşıdan ve profilden çekilen resimleri image programında çeşitli şekillerde düzeltilerek hem yüze en uygun burun bulunuyor hem de ameliyat olacak kişiye ameliyattan sonra nasıl bir burna sahip olacağı gösterilmiş oluyor. Ayrıca bu arada hastanın tercihi de değerlendirilerek tarafımızdan gerekli bilgiler veriliyor ve birlikte yapılacak şekil hakkında karar veriliyor.

– Ameliyat süreci hakkında bilgi verir misiniz?

Ameliyat genel anestezi altında tam teşekküllü bir hastanede yapılmalıdır. Eskiden ameliyat burun içinden yapılırdı.(Kapalı teknik) artık açık teknikle yapılıyor. Ayrıca eskiden ameliyatlar daha kısa sürerdi.(1-1,5 saat). Şimdi gelişen tekniklerle daha özenli ve detaylı 3 saat kadar sürüyor.

– Burun estetiği, zor bir ameliyat mı?

Usta ellerde yapılması gereken bir ameliyat olduğunu söyleyebiliriz. Eğer 1. ameliyat başarısız olursa 2. ameliyat daha zor 3. ameliyat daha da zordur. Bu nedenle doktor seçimi önem kazanmaktadır. İşin uzmanı olan doktorlar seçilmelidir. Ayrıca eskiden estetik burun ameliyatı olanların büyük kısmında sonrasında nefes problemi yaşanırdı, artık yaşanmıyor hatta fonksiyon sorunu varsa o da aynı anda çözülüyor. Ameliyat sonrası haftalar süren morluk ve şişlikler olurdu, artık bu şişlikler de günler içerisinde kayboluyor. – Ameliyat sonrası normale dönüş çok zaman alıyor mu?

Artık günlük hayata 2.gün, iş hayatına 5. gün dönülebiliyor, 21.gün ise tüm aktiviteler yapılıyor.

– Ameliyat sonrası ağrı oluyor mu?

Fazla ağrı olmaz ilk günlerde ağızdan alınan ağrı kesicilerle ağrı önlenir. Ayrıca eskiden ameliyat sonrası gazlı bezlerden yapılan tamponlar kullanılırdı ve bunlar alınırken ciddi ağrılar duyulurdu. Artık gazlı bezler kullanılmıyor, özel tamponlar kullanılıyor ve bunlar alınırken acımıyor.

– Burun alçısı kaç gün sonra çıkarılıyor?

Burun alçısını bir hafta sonra çıkarıyoruz. Ayrıca ameliyat sonrası tüm yüzü kapatan alçılar yerine artık sadece burun üstüne küçük alçılar kullanıyoruz.

– Ameliyat sonrası yara izi kalıyor mu?

Kalmıyor.

– Ameliyat için tercih edilen bir zaman var mı?

Eskiden sadece sonbahar ve kış aylarında yapılırdı. Şimdi yazın en sıcak gününde bile yapılıyor.

– Bu ameliyat pahalı mı, ortalama ne kadara yapılıyor?

İstanbul da 5.000 – 8.000 YTL arasında yapılmakta.

– Estetik yaptırmak isteyenleri hangi konularda uyarmak istersiniz?

Öncelikle beklentiler gerçekçi olmalıdır ve karar verilirken en önemli konu doktor seçimidir. Bunların dışında önceden ideal burunda sadece altın oranlara sahip olmak yeterli kabul edilirdi. Şimdi altın oranlar yetmiyor ve burun üstünde gölgelemelerle fazlalıkların da ideal olması gerekiyor.

– Burun estetiğinde en sık yapılan hatalar nelerdir?

Eskiden artistik (yapıldığı belli olan) burunlar yapılırdı. Şimdi doğal burunlar (yapıldığı belli olmayan) yapılıyor. Ayrıca asimetri, yapılan burnun yüzle orantılı olmaması istenmeyen sonuçlara sebep olacaktır.