Genel SağlıkHABERLER

ERKEKLERDE MEME BÜYÜMESİ PSİKOLOJİK SORUNLARA YOL AÇIYOR.

Jinekomasti, erkeklere kadınsı bir görünüm veren meme bölgesinde büyüme olarak tanımlanıyor. Hastalarda psikolojik strese neden olan jinekomasti bazı ilaçların yan etkisi olarak ya da hormonal bozukluklara bağlı olarak ortaya çıkıyor.

Sema Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. İbrahim Aşkar “ergenlik sırasında ortaya çıkan jinekomasti bazen kendiliğinden ortadan kalkar, kalıcı Jinekomasti’nin tek tedavi yöntemi cerrahi müdahaledir.” dedi.

Hormonal değişikliklere bağlı olarak jinekomasti en sık 13 yaş ya da daha büyük erkeklerde ortaya çıkıyor. Bu erkeklerin %90’ında meme büyümesi kendiliğinden bir yıl içinde geçiyor. Bunun nedeni ise ergenlik döneminde hormonal dengede oluşan değişiklikler meme dokusunda büyümeye yol açarken, belli bir sürede bu denge tekrar kurulduğunda meme dokusu kendiliğinden düzeliyor.

Yetişkin erkeklerde ortaya çıkan jinekomastinin belirli bir nedeni olmadığını söyleyen Doç Dr. Aşkar, hepatit, siroz, akciğer hastalıkları, bazı kanserler, tiroid hastalıkları, testis hastalıkları, eroin ve benzeri uyuşturucu madde, steroid kullanımı ve bazı ilaçların kullanımının erkeklerde meme büyümesine sebep olabildiğini söyledi. Erişkin erkeklerde ortaya çıkan kendiliğinden geçmeyen jinekomastinin tedavisinin cerrahi müdahale olduğunu sözlerine ekledi. Cerrahi tedavide uygulanan yöntemler jinekomastinin derecesi ve tipine göre Liposuction ve/veya fazla meme dokusunun çıkarılmasıdır.

Doç Dr. İbrahim Aşkar, sorunlarını önce, egzersiz ya da kilo kaybı ile düzeltmeye çalışmayan obez ya da aşırı kilolu erkekler için ameliyat önermediğini ifade etti. Ameliyat olmaya uygun hastalara ilk önce meme ultrasonu çekiliyor. Bu plastik cerrahlara meme dokusundaki büyümenin yağ dokusundan mı yoksa Glandüler dokudan mı oluştuğunu gösteriyor. Hastaya göre lokal veya genel anestezi tercih ediliyor. Yağ dokusu fazla ise ameliyat Liposuction ile kombine edilip, önce Liposuction yapılır, sonra da ters yarım daire şeklinde kesi ile meme ucu çevresinden girilerek, fazla meme dokusu çıkarılıyor. Ağır jinekomastili hastalarda deri dokusu da çıkarılması ve deri altına lastik dren denilen borular konulması gerekebiliyor. Ameliyat ortalama 20–60 dakika sürüyor.

Ameliyat sonrası memede şişlik, ağrı ve morluk olabilir, ancak bu durum geçicidir. Meme ucu ve çevresinde uyuşukluk olabilir, bu durum da çoğu zaman geçicidir. Hasta aynı gün hastaneden taburcu edilir ve birkaç gün içine günlük aktivitelerine dönebilir.