Genel SağlıkHABERLER

‘DÜZENLİ UYKU SAĞLIKTIR’

Düzenli uykunun, insan sağlığı açısından en önemli gösterge olduğu belirtildi.

Gaziantep Rehberlik ve Araştırma Merkezi (GARAM) Müdür Yardımcısı Psikolog Özgül Kılıç, uykunun insan hayatı için büyük öneme sahip olduğunu, günlük işlevselliğin yürütülebilmesinin ancak dinlenmiş bir vücut, dolayısı ile düzenli bir uyku ile mümkün olabileceğini kaydetti.

Uyku düzeni bozuk olan insanın hiç bir alanda başarılı olmasının mümkün olamayacağını anlatan Kılıç, “Az uyumak gibi, çok uyumak da sorundur. Uyku düzensizliğinin altında yatan neden mutlaka ortaya çıkarılmalı. Çok uyuyan bireyde sinirlilik, öfke ve hayattan zevk almama halleri ortaya çıkar. Az uyku, uykunun sık bölünmesi gibi durumlar da normal kabul edilemez” dedi.

Uyunulan ortam ve günlük olayların da uykuda belirleyici rol oynadığına dikkati çeken Kılıç, “Günlük olaylardan etkilenme uyku süresini bozabilir. Örneğin sınav kötü geçmiş olabilir, eşle kavga edilmiş olunabilir ya da o gün çok ciddi para kaybedilmiştir” diye konuştu. “Ama bu tür uyku bozuklukları gelip geçicidir. Neden ortadan kalktıktan sonra tamamen düzelir” diyen Kılıç, ayrıca uyunulan ortamın da önemli olduğunu, yatağın durumu ve odanın sıcaklığının da uyku düzenini etkilediğini ifade etti.

Kılıç, uyku düzensizliği kronik hale gelmişse mutlaka kaynağının bulunması ve hekime başvurulması gerektiğini anımsattı.

DEPRESYONUN KATKISI

Depresyonun da başta uyku olmak üzere insan hayatını olumsuz yönde etkileyen faktörlerden olduğunu vurgulayan Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Halk arasında sıkıntı ile ilgili tüm rahatsızlıklar depresyon olarak adlandırılır. Ancak, depresyon bunların hepsinin ötesinde durumdur. Önemli olan belirtilerin kişinin sosyal mesleki ve insani ilişkilerini ne kadar etkilediğidir. İş güç yapamayan, insani ilişkilerini sürdürmekte zorlanmaya başlayan bir kişi hastalık sınırlarını zorlamaya başlamış birisi demektir. Çünkü depresyonun da kendi içinde basamakları vardır. Depresyonda dikkat edilmesi gereken iki önemli konu vardır. Birincisi belirtilerin süresi, ikincisi günlük yaşamı ne kadar etkilediği. Tedavide ise iki ana prensip vardır ilaç tedavisi ve psikoterapi metodları.”

BELİRTİLERİ

Kılıç, belli başlı depresyon belirtilerini ise şu şekilde sıraladı:

Çökmüş bir ruh ve ilgi kaybı ya da yaptıklarından zevk alamama.

Günlük iş ve gücünü yapamama, günlük işlere karşı isteksizlik.

Perhiz yapmadığı halde aşırı kilo kaybetme ya da kilo alma (bir ayda vücud ağırlığının yüzde 5’inden fazlasını alma ya da verme).

İştah kaybı ya da aşırı iştah.

Hemen hergün aşırı uyuma ya da uykusuzluk.

Sıkıntı, yerinde duramama, huzursuzluk.

Kendini yorgun, bitkin halsiz hissetme.

Dikkatini bir noktaya toplayamama.

Cinsel istekte aşırı azalma ya da istek kaybı.