Genel SağlıkHABERLER

DÜNYA BANKASI VE WHO’DAN VEREMLE MÜCADELE ÇAĞRISI

Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn ve Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) Başkanı Gro Harlem Brundtland, verem hastalığının dünya yüzünden kaldırılması için mevcut çarelerin, ilaçların yaygınlaştırılması çağrısında bulundu.

Veremle mücadelede sürekli, istikrarlı ilerlemeye karşın aciliyetin devam ettiği, çalışmaların çok yavaş gittiği belirtilildi.

Dünyada veremden her yıl iki milyon kişinin öldüğü kaydedilen Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn ve Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) Başkanı Gro Harlem Brundtland’in açıklamasına göre Verem salgını, Afrika ve eski SSCB ülkeleinde hala büyüyor. Verem yoksulluk ve sosyal bozuklukla canlanıyor, HIV/AIDS hastalığının da yakın arkadaşı.

Bu öldürücüye karşı tıbbın elinde “DOTS” adıyla bilinen etkili bir silah bulunurken, bu tedavi ilaçlar ve temel sağlık hizmetlerinin kullanımıyla altı ayda 10 dolar ya da aza maloluyor. Dünya genelinde 1993’den beri 10 milyon verem hastası başarıyla tedavi edildi, bunların yüzde 90’dan fazlası kalkınmakta olan ülkelerdeydi. Toplam 155 ülke, DOTS stratejisini kabul etti. Çin ve Hindistan veremle mücadelede kayda değer ilerleme gösterdi. Peru ve Vietnam gibi ülkeler de verem taraması ve tedavisinde 2005 yılı hedeflerini şimdiden geçti.

KRİTİK SAFHADAKİ ÜLKELER

WHO’ya göre 51 ülkeden 16’sında verem durumu kritik safhada: Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Estonya, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Letonya, Litvanya, Moldova, Romanya, Rusya Federasyonu, Tacikistan, Türkmenistan, Ukrayna ve Özbekistan.

Bu gruptaki 16 ülkeden Kazakistan, Romanya, Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Özbekistan bölgedeki verem vakalarının yarısından fazlasına sahip. Bu ülkelerde verem vakaları geçen 10-20 yıldır artıyor.

Buna karşılık, veremlilerin sadece üçte biri DOTS programlarıla tedavi ediliyor, daha hızlı ilerleme gerekiyor.