Genel SağlıkHABERLER

DÖRT KİŞİDEN BİRİ TÜBERKÜLOZ MİKROBU TAŞIYOR

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü ve Türkiye Ulusal Verem Savaş Dernekleri Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Ferit Koçoğlu, 9’uncusu Kayseri’de düzenlenen “Tüberküloz ve Tüberküloz Kontrolü Bölge Toplantısı”nda yaptığı konuşmada, 1930’lu yıllardan itibaren Türkiye’de savaş kavramıyla birlikte anılan tüberkülozun, gelişen teknolojiye rağmen günümüzde de insan sağlığını tehdit ettiğini belirtti.

Tüberkülozun uzun vadeli bir sağlık sorunu olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü ve Türkiye Ulusal Verem Savaş Dernekleri Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Ferit Koçoğlu, şöyle konuştu: “Tüberküloz, günümüzde teşhisi ve tedavisi son derece basit bir hastalıktır. Ancak hastalık, uzun süreli takip gerektirmektedir. Hastanın ilaçlarını düzenli olarak kullanmaması, mikrobun direnç kazanmasına neden olur ve ilaçlar da fayda etmez hale gelir. Bu şekilde direnç kazanan mikrop, diğer insanlara bulaştığında da düzenli kullanılsa bile ilaçlar etkili olmaz. Bunun için hastaların sürekli takip ve kontrol altında bulundurulması ve ilaçların düzenli kullanımının sağlanması gerekir.”

Günümüzde sağlık personelinin rehaveti nedeniyle hastalığın, tekrar 1930’lu yıllardaki gibi ciddi tehlike arzettiğini öne süren Prof. Dr. Koçoğlu, sağlık personelinin eğitimindeki eksiklikler nedeniyle ‘savaşçı’ zihniyette yetişmediğini belirtti.

Tüberküloz ile mücadelede ancak savaşcı zihniyetle başarılı olunacağını kaydeden Prof. Dr. Koçoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “1930’lardan beri kısıtlı imkanlara rağmen, hastalığa karşı büyük zaferler elde edildi. Ancak 1970’de ‘hastalığa karşı kesin zafer kazandık’ düşüncesi, rehaveti beraberinde getirdi ve savaşçı ruhumuzu kaybettik. Şimdi devlet tüm imkanlarını seferber ediyor, ilaçları bile ücretsiz veriyor, binlerce sağlık personeli görev yapıyor. Ama hastalarımızın ilaçlarını düzenli kullanmalarını dahi sağlayamıyoruz. Bu şekilde hastalıkla mücadelede tekrar o yıllara dönüyoruz. Sağlık personelimiz, tüm görevini hastalığı teşhis etmek sanıyor. Doktorun görevi sadece hastalığın adını koymak değil, o hastalığı öldürmektir.”

Türkiye’de insanların 4’te birinin vücudunda uyur halde tüberküloz mikrobu bulunduğunu belirten Prof. Dr. Ferit Koçoğlu, Türkiye’de her yıl 40 bin kişinin bu hastalığa yakaladığını ve resmi kayıtlara göre de her yıl bin kişinin tüberküloz nedeniyle öldüğünü söyledi.

Resmi kayıt dışındaki ölüm vakalarıyla birlikte bu rakamın daha da büyüdüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Koçoğlu, “Hastalık ölümlere yol açtığı gibi, cidde ekonomik kayıplara da neden oluyor. Çünkü hastalığa yakalananların 5’de 4’ü, çalışmakta olan genç insanlardan oluşuyor” dedi.

Kayseri Verem Savaş Derneği’nin organize ettiği ve Aksaray, Kırşehir, Malatya, Nevşehir, Niğde, Sivas ve Yozgat’tan tüberkülozla mücadele konusunda görev yapan sağlık personelinin katıldığı “Tüberküloz ve Tüberküloz Kontrolü 9. Bölge Toplantısı”nda katılımcılara, hastalığın teşhisi, tedavisi ve kontrolü hakkında bilgiler verildi.