DOKTORUNUZ BİLE BESLENME PROBLEMİ ÇEKİYOR OLABİLİR
Sağlığımız için elinden geleni yapmaya gayret gösteren doktorlarımızın yoğun tempoları içerisinde sağlığın en önemli koşulu olan beslenmelerini ihmal ettiklerini biliyor musunuz? VKV Amerikan Hastanesi Uzm. Dyt. Tuğçe Aytulu, doktor da olsa her hekimin sağlıklı beslendiğine dair bir genelleme yapılamayacağını belirtiyor.
1. Bir hekim sizce nasıl beslenmeli?
Bir hekim için önereceğimiz beslenme hedefleri, sağlıklı beslenme ilkeleri içinde yer alan temel önerilerden pek de farklı olmayacaktır. En başta düzenli ve sık beslenme, aşırı miktarda gıda alımından kaçınma(porsiyon kontrolü), yeterli posa alımı ve yeterli su tüketimi gibi sıraladığımız ve sürekli vurguladığımız bu öneriler, hekimler için de sağlıklı beslenmenin anahtarları olabilir.
2. Meslekleri göz önüne alındığında hekimler nasıl besleniyor?
Her meslek grubunda olduğu gibi hekimlerin de çalışma koşulları nedeniyle beslenme sorunları olabiliyor. Özellikle çalışma saatlerinin belirsizliği ve gece nöbetleri, düzensiz yemek yemeye ve gece yeme sendromlarına yol açabiliyor. Gündüz saatlerinde ise uzun süre hasta muayenesi veya ameliyatlarda geçen sürenin uzun olması nedeniyle, yemek yemeye zaman ayıramayan hekimler akşam öğünlerinde çok daha fazla yemek yiyorlar. Özellikle porsiyon ölçülerini ayarlamak bu durumda güçleşiyor. Aynı zamanda çocuklukta kazanılmış beslenme alışkanlıklarını da değiştirmek çok kolay değil. Edinilen tıbbi bilgilere rağmen özellikle fast food, şekerli ve karbonatlı içecekler hala sıklıkla kullanılıyor. Ancak çevremdeki hekimlerde gözlemlediğim kırmızı et tüketimi daha az ve balık tüketimi daha fazla.
3. Hiç beslenme sorunu olan bir hekim hastanız (kadın ya da erkek) oldu mu; gözlemlerinizi bizimle paylaşır mısınız?
Her iki cinsten de beslenme sorunu yaşayan hekim hastam var. Ortak sorunları genellikle yemek yemeye zaman ayıramamakla ilgili oluyor. Özellikle hasta randevularının arasına sıkıştırılmış saatlerde yemek yemeye çalışıyorlar. Ana öğün tüketmeye bile vakit bulamazlarken, ara öğün önermek bazen çok gerçekçi olmuyor. Bu nedenle beslenmelerini hekimin içinde bulunduğu koşullara göre düzenlemeye çalışıyoruz. Cerrahlarda ise öğün düzenine gitmek daha zor olabiliyor. Ameliyatta kaldıkları süre dışında vakit bulduklarında yemek yiyorlar. Burada da önerilerimiz daha çok enerji alımlarını kontrol etmek, doğru gıda tercihlerini yapmak yolunda oluyor. Hekimlerin yaşadığı diğer bir sorun da aldıkları enerjiyi yeterince harcayamamak. Yani düzenli egzersiz yapan hekimlerin sayısı oldukça az. Düzenli egzersiz yapan hekimlerin metabolik hızlarının daha iyi olması sebebiyle, beslenmeyi planlamak daha kolay olabiliyor. Aynı zamanda sadece sağlıklı beslenme düzeni kurmaya yönelik değil, ağırlık kaybetmeye yönelik de bir program yapıyorsak, egzersiz yapanlarda daha iyi sonuçlar alıyoruz. Beslenme programını planladığım hekimlerin sıklıkla sosyal ortamlara girmeleri ve davetlere, kongrelere gitmeleri nedeniyle alkol tüketimleri de olabiliyor. Ancak önemli bir sağlık problemi olmadığı takdirde ılımlı düzeyde alkol tükettiklerinde ağırlık kontrolü sağlamak mümkün oluyor.
4. Hekimlerin sağlıklı beslenmediğini düşünüyorsanız sizce bunun nedenleri nelerdir?
Sağlıklı beslenme aslında temel sağlık hizmetleri yönünden önemli görevler yerine getiriyor. Günümüzde birçok hastalığın temelinde yanlış beslenme yatıyor. Doğru ve yeterli beslenmeyle bu hastalıklardan korunulabiliyor ya da hastalık oluştuysa bile bu hastalıkların etkileri azaltılabiliyor.
Bu yönde hekimlerle birlikte birçok hastayı birlikte takip ediyoruz. Ancak aynı noktada kendilerinin bu ilkeleri ne kadar uygulayabildikleri ya da dikkate aldıkları önemli bir soru. Oldukça düzenli beslenen ve düzenli egzersiz yapan, rutin sağlık kontrolleri yaptıran hekimlerimiz olduğu gibi bu noktalara dikkat etmeyen hekimlerimiz de var. Bu nedenle genellemek doğru olmayacaktır diye düşünüyorum.
VKV AMERİKAN HASTANESİ
Beslenme ve Diyet Bölümü
Uzm.Dyt.Tuğçe Aytulu Ersin