DOKTOR HATALARI TARTIŞILDI!
Özel Acıbadem Hastanesi Sağlık Grup Tıbbi Direktörü Prof. Dr. Metin Çakmakçı, sağlık alanında yaşanan hataların sağlık sistemindeki kalitesizliğin bir göstergesi olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Çakmakçı, Konukoğlu Tıp Merkezi tarafından Grand Otel’de düzenlenen “Tıbbi Hatalar, Önemi ve Önlenmesi” konulu konferansta yaptığı konuşmada, hatayı planlanmış bir işin istenildiği gibi tamamlanmaması olarak tanımlayarak, “Türkiye’de doktorların yaptığı hata sıklığını bilmiyoruz. Yapılan hatalar sağlık sisteminin kalitesizliğinin bir göstergesidir. ABD’de 1997 yılında 44 bin kişi doktor hatasından dolayı yaşamını kaybetti. Ölüm nedenleri arasında tıbbi hatalar kalp, akciğer ve kanserin neden olduğu ölümlerden sonra 5. sırada yer alıyor. ABD’de yapılan yanlış tıbbi hataların yüzde 6.6’sı ölümle sonuçlanmıştır. Bu ürkütücü bir rakam. Türkiye’de de aynı oranlarda tıbbi hata yapıldığını tahmin ediyoruz” dedi.
CERRAHİ HATALARINDA ORTOPEDİ İLK SIRADA
Tıbbi hatalarda en çok yanlış ilaç komplikasyonları ve yanlış cerrahi müdahalenin yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Çakmakçı, “Yapılan hataları bulup, nedenlerini araştırmak zorundayız. Belki tamamen önleyemeyiz ancak en aza indirgeyebiliriz. Yanlış cerrahi hatalarında ortopedi yüzde 41 ile ilk sırada yer alıyor. Ortopedide yapılan yanlışların kaynağının çoğunda çekilen filmler etkili oluyor. Filmi çeken kişi bazı zamanlarda sağı sol, solu sağ diye işaretleyebiliyor. Yapılan hatalarda çözüme engel en büyük sorun ise bildirim eksikliği ve bilgi paylaşımı. Ameliyat aşamasında hem hasta hem de doktor, müdahale yapılacak yer konusunda emin olmalı. Ameliyat ekibinin hepsi de bilgilendirilmeli” diye konuştu.
Prof. Dr. Çakmakçı, ameliyat yapılacak bölgenin işaretlenerek hastanın ameliyata alınması gerektiğini belirtti ve şöyle devam etti:
“Sağlık sistemi mevzuatımız çok karışık. Özel sorunlarımız var. Yapılan tıbbi hatalar gizlenmemeli ve mutlaka bildirilmeli. Bildirilen hatalar üzerinde araştırmalar yapılarak bir daha yapılmaması sağlanmalı. Yaptığı hatayı bildiren doktora ancak adli bir durum olduğu takdirde gereken ceza verilmeli. Ceza amaç olarak düşünülmediği zaman yapılan tıbbi hataların önüne geçilebilir. Kimse kimseyi suçlamayacak, hesap sorulmayacak şekilde hatalar bildirilmeli. Hatalar, doktor tarafından da hasta tarafından da bildirilebilir. Bu hatalar bir gizlilik içerisinde değerlendirilerek nedenleri bulunabilir.”
Kaynak: İHA