DİYABETTE YENİ İLAÇLAR UMUT VERİYOR
Türkiye’de yaklaşık 5 milyon kişiyi etkileyen diyabetle mücadele hız kazandı. Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD), Türkiye’deki milyonlarca çocuk ve erişkine yönelik tedavi seçeneklerini büyük oranda artıracak, umut vaat eden yeni ilaçların geleceğini bildirdi.
14 Kasım 2006, İstanbul- Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD), yıllar süren yatırım ve araştırmaların sonucunda, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de belirgin bir artış gösteren diyabetin tedavisi için yeni ilaç ve tedavilerin geliştirildiğini açıkladı. Diyabet tedavisine çok önemli katkılar yapan yeni ilaçlar bulunuyor.
2005 yılında Amerikan İlaç ve Gıda İdaresi (FDA), iki ilaçtan biri türünün ilki olan ve diğeri de erişkin ve çocukları tedavi etmeyi hedefleyen bir ilaç olmak üzere, Tip 1 ve Tip 2 diyabet tedavisi için üç yeni ilacı onayladı.
Yeni tedavilerin diyabetle mücadelede ileriye doğru önemli bir adımı temsil ettiğini vurgulayan AİFD Genel Sekreteri Engin Güner şunları söyledi:
“Amerikan İlaç ve Gıda İdaresi bu ilaçları 2005 yılında onayladı. Biz de ülkemizdeki diyabet hastalarının bu yeni ilaçların tamamına en kısa sürede erişebilmelerini sağlamak için yetkililerin ellerinden geleni yapacaklarına inanıyoruz.”
Bilindiği gibi, kontrol edilmeyen diyabet, böbrek yetmezliği, körlük, ampütasyon ve prematüre ölümlere neden olabiliyor. Türkiye’de diyabetin nüfusun %7’sini, yani yaklaşık 5 milyon kişiyi etkilediği tahmin ediliyor.
Türkiye’deki diyabet hastaları yeni ilaçlara ulaşmak için 2-3 yıl beklemek zorunda kalıyor
Yeni bir ilacın Türkiye’de onaylanarak geri ödemeye alınması toplam olarak 3 yıl kadar zaman alıyor. Ağustos ayında GfK Türkiye tarafından gerçekleştirilen bir kamuoyu araştırmasına göre Türkiye’de hastaların %69’u, yeni ilaçların Amerika veya Avrupa’da kullanımlarının onayından sonraki altı ay içerisinde bu ilaçlara erişmek istiyor.
AİFD Genel Sekreteri Engin Güner ise konuya ilişkin şunları söyledi:
“Maddi durumu daha iyi olan hastalar yeni ilaçları yurtdışından temin etme imkanına sahipler. Ancak hastaların büyük çoğunluğu bu durumda değil ve ruhsat onayının çıkması ve Sosyal Güvenlik Kurumları aracılığıyla erişim kazanabilmeleri için 2-3 yıl beklemeleri gerekiyor. Oysa hastalarımız 2-3 yıl bekleme lüksüne sahip değil. Onların ümit vadeden yeni ilaçlara erişimini hızlandırmak için ruhsatlandırma ve geri ödeme onay süreçlerinin daha verimli hale getirilmesi gerekiyor. Biz bunu sağlamak amacıyla yetkililerle sürekli diyalog halindeyiz” ifadesini kullandı.