Genel SağlıkHABERLER

DİYABETLİLERİ BEKLEYEN GİZLİ TEHLİKE

İhmal edilen şeker hastalığının, gözdeki kılcal damarları daraltarak, körlüğe kadar varan hasarlara neden olabileceği bildirildi.

Diyabet hastalarının, sağlıklı bir kişiye göre körlük riski 25 kat daha fazla. Göz sağlığının korunması için şeker hastalarının, en az 6 ayda bir kez, ayrıntılı göz kontrolünden geçmesi gerekiyor.

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Okudan, şeker hastalığının, katarakt ve göz tansiyonu gibi hastalıkların dışında, retinadaki kan damarlarının tahrip olmasıyla “Diyabetik Retinopati” denilen daha tehlikeli bir rahatsızlığa neden olduğunu söyledi.

Diyabetik Retinopati’nin, toplumda olduğu gibi doktorlar tarafından da çok fazla bilinmediğini, ancak şeker hastalarının karşılaşabileceği en tehlikeli komplikasyonlarından birisini oluşturduğunu ifade eden Okudan, “Bu hastalık, kan şekeri yükselen hastalarda, gözün arka kısmında bulunan ve görmeyi gerçekleştiren sinir tabakasındaki kılcal kan damarlarda ciddi boyutlarda hasara yol açabilir” dedi.

“Diyabetik Retinopati”ye en çok, “çalışan kesim” olarak nitelendirilen 20-64 yaş arasındaki kişilerde rastlandığını belirten Okudan, “Körlüğe yol açan etkenlerin en başında yer alan bu hastalık ile bağlı komplikasyonları, şeker hastalarının yılda yaklaşık yüzde 12’sinin körlükle karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır” diye konuştu.

ÖNLENEBİLİR VEYA TEDAVİ EDİLEBİLİR

Bu hastalığın 30 yıl öncesine kadar önlenemez ve nispeten tedavi edilemez bir hastalık olarak görüldüğünü kaydeden Okudan, şöyle devam etti: “Laser teknolojisindeki gelişmelerin de katkısıyla artık, bu hastalık (önlenebilir veya tedavi edilebilir) körlükler etkenleri sınıfına dahil olmuştur. Retinopati, gözün arka kısmındaki kan damarlarında, sert fırçamsı dallar ve sert skar dokuları oluşturmaktadır. Bu oluşumlar ise retinanın beyne, bozulmuş şekiller göndermesine neden olur. Bu nedenle diyabet hastaları, normal bir kişiye göre 25 kat daha fazla körlük riski taşımaktadır.”

15 yıllık bir diyabet hastasında Retinopati gelişme riskinin yüzde 80 olduğunu vurgulayan Okudan, nedeni henüz tam olarak anlaşılamayan Retinopati’nin en çok görüldüğü kişilerin, şeker hastaları dışında hamileler ve hipertansiyon hastaları olduğunu bildirdi.

EN AZ 6 AYDA BİR AYRINTILI GÖZ KONTROLÜ ŞART

Okudan, göz sağlığının korunması için şeker hastalarının en az 6 ayda bir ayrıntılı göz kontrolünden geçmesi gerektiğini belirterek, ülkemizde iç hastalıkları bölümünde görev yapan doktorların, kendilerine gelen şeker hastalarını Diyabetik Detinopati taraması için aynı zamanda göz doktorlarına yönlendirmesinin çok faydalı olacağını sözlerine ekledi.