Genel SağlıkHABERLER

DERİ HASTALIKLARINDA YANLIŞ BİLGİLER

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Aktaş, sağlıkla ilgili birçok konuda olduğu gibi deri hastalıkları konusunda da halk arasındaki birçok batıl inanışın tıpta yerinin olmadığını söyledi. Aktaş, deri hastalıkları konusundaki bazı yanlış inanışları ve bunların tıbbi açıklamalarını şöyle sıraladı:

Cüzzam bulaşıcı ve korkunç bir hastalıktır.(Yanlış) Cüzzam eşler arasında bile çok zor bulaşan, bulaşması için çok uzun süreli yakın temas gerektiren ve tedavisi mümkün bir hastalıktır.

Yağlı ve pis ellerin başa sürülmesi bit oluşturur.(Yanlış) Bitler doğrudan insandan insana veya eşyalarla bulaşır, bulaşma yoksa saçlar yağ ile yıkansa bile bit oluşmaz, ancak yağlı ve pis ortamlar bitin yaşaması için uygun ortamlardır.

Kuruyemiş, çikolata ve kızartmalar ergenlik sivilcelerini artırır.(Kısmen yanlış) Bu yiyeceklerin sivilcelere etkisi insandan insana değişmektedir.

Ergenlik sivilceleri mikrobiktir ve bulaşıcıdır.(Yanlış) Sivilceler doğrudan mikrobik ve bulaşıcı değildir.

Kurbağaya değenlerde siğiller oluşur.(Yanlış) Tamamen hayal ürünü bir inanıştır. Çocukları kurbağadan uzak tutmak için uydurulmuştur.

Siğiller okutmayla geçebilir.(Kısmen doğru) Önemli olan siğilin okutulması değildir; okutmayla siğilin geçeceğine dair inanış, insanı psikolojik olarak etkileyerek ‘T’ hücresinin artmasını sağladığı için olumlu sonuçlanabilmektedir.

Saçlar kökünden kazınırsa daha gür çıkar.(Yanlış) Saçların gür çıkmasının kazınmasıyla ve sık yıkanmasıyla ilgisi yoktur, saç budanan ağaçlara benzemez.

Ayak parmakları arasındaki mantar tedavi edilirse başka yerden çıkar.(Yanlış) Mantar mutlaka tedavi edilmelidir. Tedavi edilmezse bacaklarda Yılancık gibi hastalıklara yol açar.

Egzama, sivilce ve kaşıntı gibi hastalıklar karaciğerden kaynaklanır.(Yanlış) Bunların karaciğerle ilgisi yoktur.”

Bu yanlış inanışların yanı sıra halk arasında psikolojik sıkıntı ve gerginliklerin bazı önemli deri hastalıklarına yol açtığı inancının da olduğunu kaydeden Aktaş, bu inanışların doğru olduğunu ve 30’dan fazla deri hastalığının psikolojik etkenlerden kaynaklandığını belirtti.