Genel SağlıkHABERLER

ÇÖLYAK HASTALARININ TOPLUMSAL DESTEĞE İHTİYACI VAR !

Ekmek, makarna ve hamur işlerine el sürmeden yaşanan bir hayat kulağa çok keyifli gelmiyor.

Ancak bu besinlerde bulunan “gluten” maddesinden uzak durmaları gereken çölyak hastaları için bu tarz bir diyet tek tedavi yöntemini ifade ediyor.
9 Mayıs Dünya çölyakla Mücadele Gününde Memorial Antalya Hastanesi Gastereontoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Serdar Akça, daha çok çocukluk çağında görüldüğü düşünülse de her yaşta ortaya çıkabilen çölyak Hastalığı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
çölyak hastalığı genetik yatkınlığı olan kişilerde “gluten” isimli bir protein ile tetiklenen bir bağışıklık sistemi rahatsızlığıdır. Bu protein arpa, buğday, çavdar ve az miktarda yulafta bulunur. Bu tahıllardan üretilen ekmek, makarna, hamur işleri sindirim sisteminde sorun yaşanmasına yol açarak çölyak Hastalığına neden olur.
çölyak tanısı erişkinlerde daha zor konuluyor
Toplumdaki yaygın kanının aksine, sadece çocukluk çağında değil yetişkinlerde de çölyak hastalığının görülebilmektedir. çocuklar ve yetişkinlerde görülen belirtiler farklıdır. çocukluk çağında bu hastalık ortaya çıktığı zaman büyüme ve gelişme geriliği, uzun süreli ishal gibi hastalığın tipik bulguları ortaya çıkmakta ve hastalıktan daha kolay şüphe edilerek tanı konulmaktadır. Ancak özellikle yetişkinlerde hastalığın tipik bir seyri olmaması nedeniyle çok dikkatli olunmazsa hastalık kolaylıkla atlanabilmektedir. Hastalık kusma, karında şişkinlik, bazen kabızlık, ağızda aft, kemik erimesi, kansızlık, eklem ve kas ağrıları hatta depresyon ve psikolojik sorunlar gibi çok geniş bir yelpazede sorunlara yol açabilmektedir.
çölyak hastaları için çalışan derneklere destek olunmalı
Tek tedavi yöntemi diyetten glutenin uzaklaştırılmasıdır. Glutensiz diyet ömür boyu devam etmelidir. Farkında olduğumuz ve olmadığımız birçok ürün gluten içermektedir, bu nedenle diyetisyenden yardım almak önemlidir. Kamuoyu bilinçlendirilmeli ve çölyak hastalarına destek olunmalıdır. Tanı konulmamış hastaların tanı alması, ömür boyu glutensiz beslenmesi gereken insanların bu diyete toplu yaşanılan yerlerde de rahatça ulaşabilmesi, marketlerde gerçek glutensiz ürünlerin üretilerek satılması, gluten içeren ürünlerin etiketlerinde belirtilmesi gibi amaçlar için çalışmalar yapan derneklere destek olunmalıdır.