Genel SağlıkHABERLER

ÇOCUKLUK ÇAĞI KORKULARI

Anne ve babanın davranışları, çocukluk korkularının gelişiminde önemli yer tutuyor.

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Coşkun, çocukluk çağındaki korkularda, ailenin yaklaşımının etken olduğunu söyledi.

Anne ve babanın olumlu yaklaşımı ve gerektiğinde ödüllendirmelerinin, çocukta kendine güveni ve başa çıkma yollarını etkilediğini ifade eden Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Coşkun, “Çocuklar olumlu örnekler ve başa çıkma yollarından etkilenir. Olumlu örnekler, korku davranışının azaltılmasında da etken olur” dedi.

Fiziksel çevreden kaynaklanan korkuların tamemen denetlenemeyeceğini, ancak çocuklara korku yaratacak televizyon programları ve diğer durumların kontrol edilebileceğini anlatan Prof. Dr. Coşkun, şöyle devam etti: “Korkulan olaya ilişkin olarak çocuk bilgilendirilerek kontrol duygusu artırılıp çaresizlik düşüncesi ortadan kaldırılmalı. Gevşeme ve derin nefes alma teknikleri öğretilmeli. Dikkatin başka yöne çekilmesi gibi başa çıkma mekanizmalarıyla ilgili bilgilendirmeli. Müzik, spor, edebiyat, resim alanlarında becerileri geliştirilip, ilgi alanları zenginleştirilmeli. Mizah yoluyla korku ve kaygıları ile başa çıkma becerileri desteklenmeli. Çocuğu korkutan düşüncelerin yerine olumlu ve gerçekçi alternatif düşünceler öğretilmeli.”

Prof. Dr. Coşkun, ailelerin, çocuklarını korkutmak ve korku ortamında ile büyümelerini sağlayacak yaklaşımlardan özellikle uzak durmaları, ancak hayatı toz pembe göstermek yerine, hayatın gerçeklerini yaşına uygun olarak anlatmaları gerektiğini de kaydetti.