Genel SağlıkHABERLER

ÇOCUKLARIN İLK DİŞ MUAYENESİ…

Tüm anne-babalar çocuklarının inci gibi sağlıklı dişlere sahip olmasını isterler. “Çocukların sağlıklı dişlere sahip olmaları için neler yapmak gerekir? İlk diş muayeneleri ne zaman olmalı? İlk muayenede canı acıyak mı?” gibi kaygıları tüm anne-babalar yaşarlar. Diş Hekimi Ayça Neşve Kayabaşoğlu, anne-babaların kafasında olan, çocukların ilk diş muayenesi ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

Bebeğimin ilk diş muayenesini kaç yaşında yaptırmalıyım?

Bebeğinizin ilk diş muayenesinin, dişleri çıkmaya başladıktan sonra (genellikle 6 ay – 1 yaş arasında) yaptırılması gerekir.

Bir yaş, muayene için çok erken değil mi?

İlk diş hekimi ziyaretinin bu kadar erken başlamasının en önemli nedeni, bebeklik döneminde dişlerin nasıl temizlenmesi gerektiğini ebeveynlere gösterebilmektir. Ayrıca, erken dönem çocukluk çağı çürüğü halk arasında “Biberon çürüğü” olarak da adlandırılan, yanlış beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak oluşabilen çürüklerden çocuğunuzu korumak için küçük yaşta ağız-diş muayenesinin yapılması büyük önem taşır.

İlk yaş muayenesinde bebeğim ağrı hissedecek mi?

Bu dönemde ağız-diş muayenesi; bebek, ebeveynin kucağında otururken ya da yatarken yapılır. Bebeği korkutmamak için tüm hareketler yavaş ve nazikçe; genellikle hiçbir el aleti kullanılmadan yapılır. Bu sayede bebeğinizin ilk muayenesi ağrısız bir şekilde gerçekleşmiş olur.

İlk yaş muayenesine gelirken nelere dikkat etmem gerekir?

İlk yaş muayenesinin amacı; bebeğinizle ilgili diş sağlığı, koruyucu uygulamalar ve beslenme konularında ayrıntılı bilgiler vermektir. Çocuğunuzun ağız içi muayenesinin ardından ebeveynlere muayene ile ilgili ayrıntılı bilgiler verirken çocukla ilgilenecek bir yakının da beraber olması rahat bir ortam sağlar.

Çocuğumu ilk diş hekimi muayenesine alıştırmak için ne yapabilirim?

Çocuğunuzun ilk muayenesinden önce, bu konuda yazılmış hikâye kitaplarını okuyarak onu bu ilk deneyimine hazırlayabilirsiniz.

Tedavi gerekiyorsa ilk deneyimine çocuğumu nasıl hazırlayabilirim?

• Tedavi öncesinde çocuğunuza ‘korkma, hiç acımayacak’ gibi cümleler kurmayın. Bu tür cümleler çocukların bilinçaltında acıyabileceği fikrini doğurabilir.

• Çocuğunuzu diş randevusundan sonra hediye ile ödüllendirmeyin. Çünkü bunu rutin bir durummuş gibi algılamasını sağlamak gerekir.

• Çocuğunuza, geçmişteki diş hekimi deneyimlerinizden olumlu cümlelerle bahsedin. Eğer diş hekimine gitmeyi reddederse dişlerinin daha çok çürüyeceği ve sonrasında iğne yapılıp çekilmek zorunda kalabileceği gibi korkutucu cümleler kurmayın. Çünkü tüm bu korkuttuğunuz işlemler, bir gün çocuğunuzun gerek duyabileceği tedaviler olabilir.

• Diş hekiminin dişlerine bakmaktan başka hiçbir şey yapmayacağı konusunda da çocuğunuza söz vermeyin. Bırakın çocuğunuz hekimini dinleyerek kendi izlenimleri ve hissettikleriyle bu durumun üstesinden gelsin. Zor bir tedavi yapılacak olsa bile, ilk ziyarette çocuk ile hekim arasında iyi bir güven duygusu oluşursa bu deneyim kolaylıkla aşılabilir.

İlk diş hekimi ziyaretinde neler yapılıyor?

İlk muayenede; çocuğunuzun ayna ve ışık yardımıyla tüm dişlerine bakarak var olan sorunları ve tedavi yöntemleri belirlenir ve sizinle paylaşılır. İlk muayenede en önemlisi beslenme ve koruyucu uygulamalar hakkında ebeveynler bilgilendirilir. Bu işlemler yapılırken kullanılan tüm aletler çocuğa anlatılarak ne işe yaradığı gösterilir ve bazı aletleri onların kullanmasına izin verilir. İlk muayenede canı yanmayan, hatta oynanan oyunlar sayesinde odadan mutlu ayrılan çocuğunuz bir sonraki seansa çok daha rahat gelir.

Çocuğum tedavi olurken yanında kalabilir miyim?

• Dikkatleri çok kolay dağılabildiği için bazen çok küçük yaştaki çocuklar haricinde, tedavi başladığında ailelerin bekleme salonlarında beklemesi daha uygundur. Bu nedenle çocuğunuza tüm tedavi süresince yanında olacağınız konusunda bilgi vermemeniz tedavinin seyri açısından daha iyi olacaktır.

• Eğer tedavi süresince mutlaka yanında olmak istiyorsanız, mümkün olduğunca çocuğunuzla sözlü iletişim kurmamaya çalışın. Özellikle ‘acıyor mu?’ gibi sorular çocuğunuzun uyumunu olumsuz yönde etkileyecektir.