ÇOCUKLAR DA ÜLSER OLUR!
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Sarıhan, erişkin ülserlerinin yüzde 30’unun çocukluk döneminde başladığını söylüyor.
Sarıhan, “çocuklarda ülser belirtilerinin tanınması kolay değildir ancak, hastalığın en sık görülen belirtisi karın ağrısıdır” dedi.
Sarıhan, yaptığı açıklamada, karın ağrısı, kusma, kanama, iştahsızlık, kızartma ve acılı türü bazı yemekler nedeniyle ağrıda artma gibi belirtilerle ortaya çıkan, gastrit, ülser gibi hastalıkların yalnız yetişkinlerde değil çocuklarda da görülebilen önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirtti.
HASTALIĞI NEDEN OLAN BAKTERİ ÇOCUKLARDA DA GÖRÜLÜYOR
Ülsere neden olan “helicobacter pylori” adlı bakterinin, çocuklarda da yaygın olarak bulunduğunu ifade eden Sarıhan, “Ancak bu bakterinin dışındaki faktörler de ülsere yol açabiliyor” dedi. Ülserin her yaş grubunda görüldüğünü dile getiren Sarıhan, “Ülser, yeni doğan döneminde bile görülebiliyor. Erişkin ülserlerin yüzde 30’u çocukluk döneminde başlıyor. Tedavi edilmediğinde mide kanaması, delinme olabilir. Bu tür çocukluktan gelen ülserlerde kanama, delinme gibi komplikasyonlar daha fazla görülüyor” diye konuştu.
Sarıhan, çocuklarda ülser belirtilerinin tanınmasının kolay olmadığına dikkati çekerek, şöyle devam etti: “Bu durum, çocukların sorunlarını tam olarak anlatamamasından kaynaklanıyor. Örneğin çocuklar sorulduğunda ağrının nasıl olduğunu anlatamayabilir ve çoğu kez göbek çevresini işaret ederler. Küçük çocuklarda ve bebeklerde huzursuzluk, yemekten sonra ağlamalar olur. Bu nedenle aileler son derece dikkatli olmalıdır. Ülser hastalığının en sık görülen belirtisi karın ağrısıdır.”
TEDAVİ AYNI
Çocuklarda görülen ülserin tedavisinde de erişkinlerin tedavisinde izlenen yolun izlendiğini anlatan Sarıhan, “Sindirim sistemindeki helicobacter pyloriyi öldürmek için uygun antibiyotikler, mide asidini azaltan ilaçlar kullanılıyor. Çocukların bu tip hastalıklardan korunmasında ailelere de büyük rol düşüyor” dedi.