Genel SağlıkHABERLER

ÇOCUK YAPMA MEVZUATI DEĞİŞİYOR MU?

Yardımcı Üreme Teknikleri(YÜT) sayesinde artık çocuk özlemi içerisinde olan ailelerin özlemleri sona eriyor. Bu teknikler ve son gelişmeler Çeşme’de masaya yatırıldı. 17-20 Nisan 2008 tarihinde Çeşme Sheraton Otel’de yapılan 2. Güncel Üreme Endokrinolojisi, Yardımcı Üreme Teknikleri Kongresi ve 1. Üreme Tıbbı Derneği Kongresi’nde, konularında uluslararası şöhrete sahip uzmanlarla tartışma ve yeni teknikler öğrenebilme olanağı bulundu. Kongreye yurtiçinden katılan uzmanların yanı sıra Almanya’dan Kanada’ya, Belçika’dan İspanya’ya kadar adı dünyaca tanınmış 21 yabancı konuşmacı da yer aldı.

Düzenlenen basın toplantısında konuşan Kongre Başkanı Prof. Dr. Erol Tavmergen, bütün teknik ilerlemelere rağmen yardımcı üreme tekniklerinde halen sınırlamalar olduğunu en önemli sınırlamanın kadın yaşı olduğunu söyledi. Tavmergen “35 yaşın üzerindeki kadınlarda yumurta kalitesinde yumurtlama sayısında fonksiyonel anlamda hangi yöntemi kullanırsak kullanalım gebe kalma oranı düşüyor. Daha erken yaşlarda başvurularda daha doyurucu sonuçlara ulaşıyoruz” dedi.

TÜP BEBEK ÇALIŞMALARINDA DEVLET MEVZUATI NASIL DÜZENLENİYOR?

Basın toplantısına katılan Doç. Dr Rafael Levi de, devlet desteğinin tüp bebek uygulamalarında azaltılacağını ifade ederek, şunları söyledi: ’’23 yaşından genç olanlara bu desteği vermeyelim deniliyor, üst yaş sınırının 40’dan 39’a indirilmesi düşünülüyor. Eskiden alt yaş sınırı yokken şimdi 23 yaş sınırı getirilmek isteniyor. Devlet 3 denemeye kadar karşılıyorken bunu 2’ye indiriyorlar. İlacın yüzde 80’ini devlet karşılayıp, yüzde 20’sini katkı payı olarak vatandaş ödüyordu. Bunun da değişeceğini düşünüyoruz. Bu uygulamalar güçlük yaratacak. Tüp bebekte 4. denemeyi de göze almak gerekiyor.’’

SIFIR BEDEN DOĞURGANLIĞI AZALTIYOR

Gebe kalmada ve kısırlıkta kilo kontrolünün de önemli bir rolü olduğunu dile getiren Levi, “Aşırı kilo ve zayıflık da etken bir faktör. Genç kızlarımız sıfır beden olmaya özeniyorlar fakat bu yumurtlama açısından zararlı. Adet düzeni bozulabilir. Yumurtlama fonksiyonları zarar görebilir. Hanımları sıfır bedene özendirmemek gerekiyor” diye konuştu.

Türkiye’de ilk tüp bebek çalışmalarını yapan ve ilk tüp ikizlerle birlikte ilk tüp bebeğin de doktoru olan Prof. Dr. Refik Çapanoğlu, toplantıya katılan Kudret ve Aykut Vatan kardeşlerin Türkiye’de tıp biliminde açılan bir çığırın en güzel örneklerinden olduğunun altını çizdi. Kudret ve Aykut kardeşler de Türkiye’de bu konuda ilk olmaktan gurur duyduklarını ve dünyaya gelmelerini sağlayan doktorlarına minnettar olduklarını dile getirdi.