Genel SağlıkHABERLER

ÇOCUĞUNUZUN KEPÇE KULAK SORUNU İÇİN YAZ TATİLİ GÜZEL BİR FIRSAT

“Okulda arkadaşlarım kulaklarımla dalga geçiyor, bu yüzden okula gitmek istemiyorum”

Aileler bu sözleri okul çağına gelmiş, kulakları kepçe görünümlü olan çocuklarından sürekli işitirler. Yüzümüzde belirgin bölgelerden biri olan kulağımızın görünümü oldukça önemlidir. Okul çağında olan çocuklar arkadaşları tarafından kulakları yüzünden dalga konusu olduklarında, okuldan soğuyabilmekte hatta depresyon belirtileri gösterebilmektedir. Çocuğunuzun kepçe kulak problemine son vermek için yaz tatili en uygun dönemdir. Memorial Hizmet hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Erkut Özdamar, kepçe kulak ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Kepçe kulakların sebebi genetik olabilir

Kepçe kulak, kulak kıkırdaklarının zayıf olması nedeniyle kulak kıvrımlarının yeterli oluşmaması ve buna bağlı olarak kulağın öne veya yana doğru açılı durduğu durumdur. Kepçe kulaklar herhangi bir rahatsızlık, hastalık belirtisi değildir. Kepçe kulak, doğuştandır ve ailesel olarak gelişir. Bazen yeni doğan bebeklerde anormal olarak, bir veya iki kulak olmayabilir. Bir başka teoriye göre; kanda dolaşan östrojen hormonu kulak kıkırdaklarının yumuşak olmasına neden olmakta, bu durumda doğumdan hemen sonra kulak önü kaslarının çekmesiyle birlikte kulak kepçe görünüme dönmektedir.

Çocuklarınızı okula başlamadan önce mutlaka ameliyat ettirin!

Kepçe kulak, okul yaşındaki kız ve erkek çocukların en büyük kâbusudur. Okulda arkadaşları arasında alay konusu olabilirler. Bu durum çocukların okuldaki başarısını ve sosyal ilişkilerini çok derin şekilde etkileyebilir. Bazen ileride telafisi mümkün olmayan ciddi psikolojik problemlere bile neden olabilir. Okul çağına gelmeden önce, kepçe kulak sorunu yaşayan çocukların tedavisi yapılmalıdır. Böylece çocuklar okula başlandığı zaman alay konusu olmadan ve psikolojik olarak olayın farkına varmadan tedavi edilebilmektedir.

Bebeklik çağında erken müdahale ile ameliyata gerek kalmayabilir

En iyi tedavi, erken dönemde yapılandır. Aileleri tarafından kepçe kulak olduğu tespit edilen bebekler, doğumdan 2–3 hafta sonra doktora götürülür ve bebeklerin kulaklarına birkaç ay süre ile doktor kontrolünde elastik bandaj uygulanır. Sonuç genellikle başarılı olur ve ileride ameliyata gerek kalmaz. Bu fırsatı kaçırmış çocuklar için en iyi tedavi ise; ilkokula başlamadan yani 6 yaşında cerrahi olarak düzeltilme yapılmadır. Kulaklar 4–5 yaşlarında gelişimini tamamladığı için çocukların 6 yaşında ameliyat olmalarında bir sakınca yoktur. Kişisel şartlara ve ailenin tercihine göre ameliyat daha sonraki yıllarda da yapılabilir; ancak çocuğun arkadaşları tarafından, kulakları yüzünden alay konusu edilme olasılığını ortadan kaldırdığı okul öncesi ameliyat için tercih edilmelidir. 5-6 yaşından itibaren her yaşta yapılabilir.

Çocuğunuza ameliyatın hayatını nasıl değiştireceğini anlatın

Çocuğunuzda kulakları kepçe diye mutsuz bir tavır sergilediğini saptadığınızda bu durumu bir doktorla görüşmenizde büyük yarar vardır. Eğer çocuğunuz okul çağında ise bu durumun onu etkileyip etkilemediğini araştırmalısınız çünkü bazen çocuklar bunu dile getirmezler ve sıkıntılarını içine atarlar. Bu durum bunalıma girmelerine sebebiyet verebilir. Şayet çocuğunuz bu durumdan şikâyet ediyorsa, onu ciddiye alıp ona yardımcı olmaya çalışmalısınız. İleride ciddi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Ancak çocuklar kulaklarından şikayetçi değillerse ve bu ameliyatı kendileri istemiyorlarsa, ameliyat için zorlanmamalıdır. Kulakların şeklinden rahatsızlık duyan ve ameliyat olmak isteyen çocuklar genellikle tedavi sırasında daha uyumlu olmaktadırlar.

Ameliyat sonrası hastanede kalmak gerekmiyor

Kulak estetiği ameliyatı, ciddi riskler taşıyan bir müdahale değildir. Son derece basit ve konforlu bir ameliyattır. Hastanın yaşına göre lokal ve ya genel anestezi altında yapılabilir.. Hastanede kalmayı gerektirmeyen günlük bir cerrahi işlemdir. Cerrahın tercihine göre kulak önünden veya arkasından yapılır. Kulak kıkırdakları yeniden şekillendirilerek kulak geriye doğru yerleştirilir.

Acısız, iz bırakmayan operasyon

Ameliyat, yaklaşık 45–90 dakika sürer. Ameliyattan sonra verilen kulak bandını 1–2 hafta kadar takmak gerekir. Kesiler genellikle kulak arkasındaki kıvrımda kalacağından görünen bir iz kalmaz. Operasyon duymayı etkilemez ve iyileşme 1–2 hafta içinde tamamlanır. Kulak görünümü düzelen hastada psikolojik olarak büyük rahatlama görülür. Temel olarak bu ameliyat, halk arasında yeni yeni popülarite kazanmakta olup, basit, güvenli ve acısız olmasına karşılık; yüz estetiğinde ve kişinin ruhsal durumunda ciddi düzelme sağlayan bir ameliyattır.