ÇOCUĞUNUZUN GELECEĞİNİ KARARTMAYIN
Çocuklarda zamanında tespit ve tedavi edilmeyen göz bozuklukları, göz kayması, göz tembelliği, şaşılık gibi hastalıklara neden olurken, çocukların hayat boyu az görmesine , derslerinde, spor aktivitelerinde ve hayatlarının bir çok alanında başarısız olmasına sebep olabiliyor.
Çocuklarda uzak veya yakın görme sorunlarının göz tembelliğini de tetiklediğini belirten Dünyagöz Altunizade’den Op. Dr. Mürüvvet Tüzünalp, şöyle konuştu: “Çocuğunun görme bozukluğunun farkında olmayan aileler, çocuklarının derslerdeki düşük başarı seviyelerini, öğrenme yeteneklerinin düşüklüğüne bağlıyor. Oysa çocuğun öğrenme kabiliyetinde bir eksiklik yok, iyi göremediği için derslerinden geri kalabiliyor. Göz bozukluğunda önlem alınmadığında, gözde tembellik başlıyor ve bu durum ilerleyen yıllarda çocuğun görme kalitesini ciddi oranda etkiliyor. İş işten geçmeden aileler duyarlı davranmalı.”
Düzenli göz muayenesi önemli
Bebeklerde 6. ayın, çocuklarda da 3 yaşın, ilk göz muayenesi için ideal zaman olduğunu ifade eden Op. Dr. Mürüvvet Tüzünalp, çocuk göz sağlığı ile ilgili şunları söyledi: “Yeni doğmuş bir bebekte beyin ve görme yolları hızla gelişmektedir. Bu gelişim 5 yaşa kadar belirgin olarak, 15 yaşa kadar da yavaşlayarak devam eder. Kritik dönem dediğimiz bu 5 yaşa kadar olan dönemde görmeyi bozan her türlü sebep, o gözün tembel olmasına neden olur. Yani, o göz görmeyi öğrenemez. Tembellik bu yaşa kadar tedavi edilmezse hayat boyu kalıcı olur. Bu sebeple çocukların hiçbir sorunu yoksa dahi 6 aylıktan başlanarak belli aralıklarla yapılacak rutin göz muayeneleri son derece önemlidir”
Bebekler daha hassas
Yeni doğmuş bebeklerin net bir görüşe sahip olmadığını, objeleri silüet olarak algıladıklarını ve 2. aya doğru görmenin gelişip, göz teması kurmaya başladıklarını Op. Dr. Mürüvvet Tüzünalp, “Doğuştan görülebilen katarakt ve glokom(göz tansiyonu) acil müdahale gerektiren rahatsızlıklardır. Glokomun, bebeklerde ışığa aşırı duyarlılık , sulanma, gözlerde normalden daha fazla irilik, beyaz renkli sklera denilen tabakanın mavimsi mor renkli olması gibi belirtileri vardır. Katarakt ve göz arkası tümörlerde gözbebeği beyaz mat görünümde olabilir, fotoğraflarda gözbebeği mattır. Bu hastalarda ilk belirti kayma olabilir.Tek taraflı sürekli sulanma ve çapaklanma yeni doğanlarda görülebilir. Sebep gözyaşı yollarında tıkanıklıktır. 7-8 aya kadar burun köküne dairesel yapılan masaj faydalı olabilir. Bu süre içinde masajdan fayda görmeyen bebeklerde anestezi altında sondalama işlemi yapılmalıdır” diye konuştu. Op. Dr. Tüzünalp, çocuklarda görülen göz hastalıklarının başında kırma kusurları, enfeksiyonlar alerjiler, göz tembelliği, şaşılık, miyop, hipermetrop ve astigmatın geldiğini belirtti.
Hekime başvurulması gereken durumlar
• Okulda,derslerde başarı düşüklüğü
• Gözleri kısarak bakma
• Baş ve boynun bir yöne eğik tutulması
• Baş ve göz ağrıları,okurken çabuk yorulma uyku hali
• Gözlerde kayma
• Sulanma kızarıklık çapaklanma
• Kapaklarda veya gözlerde şekil bozuklukları,asimetriler