Genel SağlıkHABERLER

CİLT TEDAVİLETİ İÇİN EN UYGUN ZAMAN SONBAHAR

Yazın güneş ışınlarıyla hırpalanan cildinizi sonbaharda bir dermatoloji uzmanının ellerine teslim edin. Bu sayede hem lekeler ve kırışıklıklardan kurtulacaksınız hem de olası riskli hastalıkların erken teşhisi kolaylaşacak. Yaz aylarında yıpranan ve kuruyan cildin, sonbaharda mevsim değişikliğiyle birlikte adaptasyon sorunu yaşadığını ve özel bakımlara ihtiyacı olduğunu belirten Acıbadem Kocaeli Hastanesi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Arda Eminzade, nemlendirici seçimini doğru yapmanın da çok önemli olduğunu belirtiyor. Nemlendirici kategorilerinin çok geniş olduğunu ve her insanın cilt yapısına hatta cildinin farklı bölümleri için farklı nemlendiricilere ihtiyaç duyabildiğini belirten Dr. Eminzade, “Vazelin bazlı, üre bazlı ve seramid bileşenli nemlendiricilerin hangi hasta için uygun olduğu konusunda deri hastalıkları uzmanlarına danışılmasını öneriyoruz. Cildi için uygun nemlendirici tipini öğrenen hastalar daha sonra sunulan ürünler arasında tercih yapma özgürlüğüne sahip oluyor” diyor.

Sonbahar, gerek güneşin oluşturduğu hasarlar gerekse başka sebeplerle ortaya çıkan birçok hastalığın tedavisi için en uygun dönem olarak kabul ediliyor. Dr Arda Eminzade güneşin zararlı etkilerine maruz kalınan yaz aylarından sonra herkesin dermatoloji muayenesine gitmesini önerdiklerini belirtiyor.

KİMYASAL PEELING Dr. Arda Eminzade: Yaz aylarında lekelenmiş, yıpranmış ve kalınlaşmış ciltlerin temizlenmesi için kimyasal peeling uygulanabiliyor. Meyve asidi bazlı (AHA) ve triklorasetik asit (TCA) peeling yöntemleriyle cildin epidermis denilen üst kısmının dökülmesi amaçlanıyor. Ciltte ihtiyaca göre belirlenen sürede bekletilen asit, daha sonra özel solüsyonlarla temizleniyor. Ardından yine cildin tipine bağlı olarak birkaç saat ya da birkaç gün süren kızarıklık dönemi yaşanıyor. Peeling uygulamalarının güneş ışınlarının eğik olduğu dönemlerde yapılması ise önem taşıyor. DERMAROLLER Dr. Arda Eminzade: Cildin alt katmanlarına ulaşmak ve var olan izlerin bu katmanlardaki etkisini onarmak için tercih edilen ‘Dermaroller’ yönteminde, silindir biçiminde bir tamburun üzerine dizilmiş, boyları 0.5-2.5 mm. arasında değişen özel iğnelerin bulunduğu, yöntemle aynı adı taşıyan bir alet kullanılıyor. Hastanın cildine lokal anestezik kremler sürülerek dermaroller ciltte gezdiriliyor. Açılan yüzlerce delik, ciltte hasar görmüş kolajen bağ dokularını kopararak onların yeniden oluşumunu sağlıyor. Deliklerin açılması sırasında cilde özel besleyici kremler ile büyüme hormonları sürülerek, cildin bunları çok daha etkili bir şekilde emmesi sağlanıyor.