Genel SağlıkHABERLER

BURUN KANAMALARINA DİKKAT

Prof. Dr. Ziya Cenik, ”Sık yaşanan burun kanaması yüksek tansiyon, lösemi gibi tehlikeli hastalıkların habercisidir” dedi.

Sık aralıklarla meydana gelen ve çoğunlukla dikkate alınmayan burun kanamaları ölümle bile sonuçlanabiliyor.

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziya Cenik, burunda travmaya bağlı olmayan sık kanamaların tehlikeli olabileceğini kaydetti.

Sık yaşanan ve genelikle önemsenmeyen burun kanamalarının yüksek tansiyon, lösemi gibi tehlikeli hastalıkların habercisi olabileceğini belirten Cenik, şunları kaydetti: “Yaşlılarda sık aralıklarla oluşan burun kanamaları yüksek tansiyonun göstergesidir. Gençlerde sık meydana gelen burun kanamaları ise, hemofili, pıhtılaşma bozukluğu, lösemi gibi kan hastalıklarının habercesidir. Ama en önemlisi, çok sık yaşanan ve durdurulamayan burun kanamaları, atardamar yırtılması ve kanamalı tümörlerin varlığına işarettir. Bu durum önlem alınmazsa ölümle bile sonuçlanabilir.”

GÜNEŞTEN KORUNUN

Prof. Dr. Cenik, çok sık burun kanaması yaşayanların tedavi olmak için vakit geçirmeden bir doktora başvurmaları gerektiğini belirterek, “Bu hastaların özellikle yaz aylarında güneş ışınlarından kendilerini korumaları gerekiyor. Normal aralıklarla meydana gelen burun kanamaları da güneşte fazla kalınması durumunda ortaya çıkan damar genişlemesi yüzünden daha da artacaktır” dedi.

Burun kanaması olan bir hastaya öncelikle soğuk su ya da buz uygulanması gerektiğini vurgulayan Cenik, şunları kaydetti: “Hastanın başı hafifçe önüne eğilip, ağızdan nefes alması sağlandıktan sonra, baş parmak ve işaret parmağı ile burnun, kemikli ve kıkırdaklı kısmının birleştiği yerden yukarı çekilmesi ve bu şekilde bir kaç dakika tutulması gerekir. Kanama anında buruna kesinlikle tampon uygulanmamalıdır. Ayrıca, hastanın açık pencere önüne getirilip rahat nefes alması sağlanmalıdır.”