Genel SağlıkHABERLER

BRUCELLA HASTALIĞINA DİKKAT!

Dr. Eşref Okunakol, yaptığı açıklamada, sığır, koyun, keçi gibi hayvanlardan bulaşan brucella hastalığının, tedavi edilmemesi halinde yıllarca sürebilen mikrobik bir hastalık olduğunu belirtti .

Genellikle pastörize olmayan süt ve peynir tüketiminin neden olduğu ve dermansızlık, iştah, kilo kaybı ile kendini gösteren brucella hastalığı, tedavide geç kalınması durumunda kalp, akciğer, eklem şikayetlerinin yanı sıra kısırlık ve sakatlığa da yol açıyor.

Konya Sağlık Müdürü Dr. Eşref Okunakol, özellikle hasta hayvanların kaynatılmamış sütleri ile bunlardan yapılmış peynir ve tereyağlar ve tam olarak pişirilmemiş etlerin tüketilmesi sonucu ortaya çıkan brucellanın, vücutta genel bir düşkünlük, dermansızlık, baş, eklem ve kas ağrıları, kilo kaybı, belli zamanlarda kendini gösteren yüksek ateş, gebe kadınların düşük yapması gibi belirtilerle kendini gösterdiğini kaydetti.

Okunakol, hastalığın ileri safhalarda kalp, akciğer, dalak, testis, rahim, kemik ve eklem şikayetlerine yol açtığını, gebe kadınlarda düşüğe, ayrıca kısırlık ve sakatlıklara neden olduğu gibi hastaları ölüme kadar götürebildiğini bildirdi.

Hastalığın taze süt ve peynirin çok tüketildiği yaz aylarında daha çok görüldüğünü, korunmak için özellikle hastalığa neden olan sütlerin ve etlerin iyice pişirildikten sonra tüketilmesi gerektiğini belirten Okunakol, şöyle devam etti: “Çiğ ya da iyice kaynatılmamış sütlerden yapılan peynirler taze olarak tüketilmemeli, en az 3 ay tuzlu suda bekletilmelidir. Yavrulayan hayvanların atıkları çıplak el değdirilmeden yakılarak imha edilmeli, ahırlarda gerekli dezenfeksiyon yapılmalıdır. Hayvanlar brucellaya karşı mutlaka aşılatılmalıdır.”