Genel SağlıkHABERLER

BÖBREK HASTALARI DERNEK KURDU!

Bursa’daki böbrek hastaları, yaşadıkları sıkıntılara kurumsal çözüm bulabilmek için dernek kurdu.

Bursalı böbrek hastaları, Sosyal Sigortalar Kurumu ile Uludağ Üniversitesi arasındaki para ödeme krizinin sık sık başgöstermesinden dolayı mağdur edildiklerini ileri sürdüler.

Bursa Böbrek Hastaları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Osmangazi Kaymakamı Hikmet Tan ile Milliyetçi Hareket Partisi Bursa Milletvekili Burhan Orhan tarafından hizmete açıldı. Tahtakele semtinde hizmete giren derneğin açılışına çok sayıda böbrek hastası da katıldı.

Bursa Böbrek Hastaları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Sadıç, açılışta yaptığı konuşmada, böbrek hastalığının tıbbi tedavisinin güçlüğü yanında hasta kadar yakınlarını da sosyal, ekonomik ve ruhsal yönden olumsuz etkilediğini söyledi. Bursa’da kayıtlı 964 böbrek hastasının bulunduğunu belirten Sadıç, “Özellikle kronik böbrek hastalığı tıbbi tedavisinin güçlüğünün yanında başta hasta ve hasta yakınları olmak üzere geniş bir çevrede toplumu sosyal, ekonomik ve ruhsal yönden olumsuz yönde etkilemektedir. Haftada 3 seans ve her seansında 4-5 saat süren tedavi yüzünden birçok böbrek hastası işinden oldu. Ayrıca Uludağ Üniversitesi ile SSK arasında sürekli yaşanan sıkıntılar hem hastaların tedavisini güçleştiriyor hem de hasta ve yakınlarını psikolojik çöküntüye sürüklüyor” dedi.

Böbrek hastalarının problemlerine bir çatı altında çözüm bulabilmek için bu derneği kurduklarını ifade eden Sadıç, “Böbrek hastalığı sadece hastayı değil bütün çevresini olumsuz etkiliyor. Hastanın yanı sıra eşleri, çocukları ve diğer yakınları da işlerinden ayrılmak zorunda kalıyor. Herkes bireysel olarak başının çaresine bakamadığı için böyle bir dernek kurma ihtiyacı hissettik. Böbrek hastalarıyla bir araya gelerek sıkıntılara toplu çözüm üretebilmek amacıyla kurulan derneğimiz ilk gününde binlerce böbrek hastasına umut oldu” diye konuştu.

Sadıç, hastalıkla ilgili hastaları ve yakınlarını bilinçlendirmek, toplumda söz sahibi olabileceklerini hissettirmek, moral değerlerlerini yüksek tutmak, sosyal ve ekonomik problemlerini paylaşmak amacıyla kurulan derneklerinin ilk olarak SSK’da yaşanan sevk sıkıntısına çözüm bulabilmek olduğunu da söyledi.

Kızının 12 yıldır diyaliz tedavisi gördüğünü belirten Zafer Erakkuş adlı hasta yakını ise, sevk konusunda oluşan ranta olan öfkesini dile getirdi. Seyhan Sivri isimli bir böbrek hastası da, SSK’nın özel kuruluşlara olan borcunu ödediğini, fakat Uludağ Üniversitesi’ne sevk yapmak istemediğini ileri sürerek “Böbrek hastaları üzerinde oluşturulan rantla bizi kullanıyorlar. Diyaliz konusunda özel sağlık kuruluşlarına rant sağlanıyor. Biz buna alet olmak istemiyoruz. Devlet Hastanesi’nde diyalize giren hastalar hiç bir sıkıntı yaşamazken, SSK’da problemlerin bitmek bilmemesi herşeyi anlatıyor” diye konuştu.

Hastalar, Uludağ Üniversitesi’nin SSK’dan gelen sevklerde ucuz malzeme kullandıklarını da ileri sürdüler. Periton diyalizine giren hastalar ise, 2 aydır SSK’dan sevk alamamaktan yakındı.