Genel SağlıkHABERLER

BİLGİSAYAR TEHLİKESİ

Türk Tabipleri Birliği’nin internet sitesi “www.ttb.org.tr”de yayınlanan makaleye göre, kullanılan araçların ergonomik yetersizliği, çalışanların duruş ve oturuşlarındaki hatalar ve uzun süreli çalışma saatlerinin, kas-iskelet sisteminde ağrılı rahatsızlıklara yol açtığı belirtildi.

Bilinçsiz bilgisayar kullanan ve özellikle mesleği gereği uzun süreli klavye ile çalışan kişilerde, “Birikimli Travma Bozuklukları” denilen sağlık sorunlarına rastlanıldığının kaydedildiği makalede, rahatsızlıkların en sık boyun, omuz, kol ve el bileğindeki sinirlerde, kirişlerde, kaslarda, eklem kapsülünde meydana geldiğine dikkat çekildi.

Birikimli travma bozukluklarının ağrı, uyuşukluk, gerginlik, güç kaybı ve geceleri ağrı ile uyanma gibi belirtilerle ortaya çıktığının vurgulandığı makalede, şöyle denildi: “Uzun süre sabit pozisyonda çalışmak, kasların zorlanmasına neden olarak kan akımını yavaşlatır. Bunun sonucunda kas yorgunluğu, el ve omuzda ağrı meydana gelir, iş verimi düşer. Araştırmalara göre, her saat başı verilecek 5 dakikalık bir ara yorgunluğu ve ağrıları önemli ölçüde azaltmaktadır. Bilgisayar başında çalışan kişilerde hem pozisyonun sabit olması hem de tekrarlayıcı el hareketlerinin yapılması birikimli travma bozukluklarının artmasına neden olmaktadır. Sürekli yazı yazan kişilerde, dakikada 12 bin tekrarlayıcı hareket olduğu görülmüştür. Bu tekrarlayıcı hareketler önlem alınmazsa zaman içinde önemli sağlık sorunlarına davetiye çıkarmaktadır.”

Makalede, yüksek hızda bilgisayar kullananların her 20 dakikada bir 1 dakika veya her saatte bir en az 5 dakika dinlenmesi ve vücut pozisyonunda sık sık değişiklik yapmaları önerildi. Çalışma alanının ergonomik boyutlarda olmasının da istendiği makalede, diğer öneriler şöyle sıralandı: “Klavyede avuçlar paralel olarak tutulmalıdır. Ön kollar yatay konumda olmalıdır. Yazı yazarken bilekler düz durmalıdır. Doğru materyal yerleşimi, doğru yazım tekniği ve pozisyon seçimi yapılmalıdır. Tuşlara sert vuruşlar yapılmamalıdır. Kollar ve eller sıcak tutulmalıdır. Her iki el bileğinin dışa doğru fazla sapması engellenmelidir Bilgisayar ekranlarının en üst kısmı göz hizasının altında olacak şekilde bulunmalıdır. Klavye, kolların aşağıya sarkmasını veya yukarı uzanmasını engelleyecek bir yükseklikte bulunmalıdır. Fare, klavyenin hemen yanında olmalıdır.”