BEYAZ ÖLÜM KOL GEZİYOR!
Meğer zehirlenmelerde bugüne kadar izlediğimiz yol yanlışmış. İşte uzmanların dilinden kurtuluş reçetesi:
Şofbeni mutlaka iyi çeken bir bacaya bağlayın. Kapalı ve 8 metreküpten küçük hacimli mekanlarda kullanmayın. Şofben ile tüp arasındaki LPG hortumunu 125 santimetreden uzun tutmayın. Banyoya bolca hava girişini sağlayın. Banyoyu içerden kilitlemeyin. Koku hissettiğinizde şofbeni kullanmayın. Banyodan uzun süre çıkmayan kişiyi kontrol edin. Korsan tüp kullanmayın. Gaz kaçağını kibrit ve çakmakla kontrol etmeyin. Zehirlenen hastaya kesinlikle hiçbirşey yedirmeyin, içirmeyin. Zehirlenen kişiyi hemen temiz havaya çıkartarak, zaman geçirmeden 112 acil servise haber verin.”
Makine Mühendisleri Odası Başkanı Doğan Albayrak, Türkiye’de şofben zehirlenmelerinin, “sıradan kaza” niteliğinin ötesine geçtiğine dikkat çekerek, ölümle sonuçlanan olayların en büyük nedeninin banyoların yeteri kadar havalandırılmamasına bağlı olduğunu kaydetti.
Albayrak, şunları söyledi:
“Kolay ve ucuz çözüm olması nedeniyle kullanımı hızla yaygınlaşan şofbenlerden meydana gelen ölümler giderek artıyor. Bunun önüne geçebilmek için kullanıcıların yanı sıra üretici, satıcı firmaların ve servislerin duyarlı hareket etmeleri gerekmektedir. Ne kadar çok güvenlik önlemi olursa olsun, üretim ve montaj hatasından kaynaklanacak tehlikeler gözönüne alınarak, kullanıcıya ulaştırılan ürünlerin doğru yere doğru montajla uygulanmasına özen gösterilmelidir.”
Albayrak, yanma sonucu oluşan gazların ortamdan atılmasını sağlamak amacıyla mutlaka “baca bağlantısı” olması gerektiğini de kaydetti.
“Sarımsaklı Yoğurt Yedirmeyin”
Dokuz Eylül Üniversitesi Acil Yardım Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Dr. Gürkan Ersoy da, şofben zehirlenmelerinin en “tehlikeli kazalar arasında” olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Uzun süre banyoda kalanlar kontrol edilmeli. Tüpün banyoda bulunması daha da dikkatli olunmasını gerektiriyor. Zehirlenen kişinin hemen temiz havaya çıkartılarak, giysilerinin gevşetilmesi ve zaman geçirmeden 112 acil servise haber verilmesi gerekiyor. Zehirlenen hastaya kesinlikle hiçbirşey yedirmemeli, içirilmemelidir. Halk arasında zehirlenenlere sarımsaklı yoğurt yedirme gibi bir inanış var. Bu kesinlikle yanlış. Hastaya yedirilecek şeylerin akciğere kaçarak hastayı boğma ihtimali yüksektir.”
Şofben kullanımı ile ilgili uzmanların uyarıları ise şunlar:
– Şofbeni mutlaka iyi çeken bir bacaya bağlayın.
– Şofbeni havalandırmazsanız, kapalı ve 8 metreküpten küçük hacimli mekanlarda kullanmayın.
– Şofben ile tüp arasındaki LPG hortumunu 125 santimetreden uzun tutmayın.
– Banyoya bolca hava girişini sağlayın.
– Banyoyu içerden kilitlemeyin.
– Koku hissettiğinizde şofbeni kullanmayın.
– Banyodan uzun süre çıkmayan kişiyi kontrol edin.
– Korsan tüp kullanmayın.
– Gaz kaçağını kibrit ve çakmakla kontrol etmeyin.