Genel SağlıkHABERLER

BEL AĞRIM VAR ÇÜNKÜ ÇANTAM VAR!

Sekiz yıl olan ilköğretim döneminin ilk kademesi olan ve 1 – 5. sınıfları kapsayan dönem, çocukların büyüme ve gelişmelerinin hızlandığı dönem olarak karşımıza çıkıyor. Bu dönemde iyi beslenememe, ağır işlerde çalışma, hastalık gibi birçok faktör çocuğun uygun şekilde büyümesini etkiliyor. Yine bu dönemde okulda oturuş şekli, çanta taşıma şekli ve çantanın ağırlığının, özellikle postürü etkilediği ve kalıcı deformasyonlara yol açtığı biliniyor.

Sema Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Turan Uslu okul çantalarının nasıl olması gerektiğini anlattı.

Çift kayışlı sırt çantalarının, çocuklar için en ergonomik çanta tipi. İlkokul öğrencilerinin çoğu da bu tip çanta kullanıyor. Doç. Dr. Uslu çanta tipi ne olursa olsun, okul çocuklarının ideal çanta ağırlığının, vücut ağırlığının %10’ u düzeyinde olması, %20’ yi geçmemesi gerektiği vurguluyor.

Sırt çantası taşıyan çocuklarda sırtta rahatsızlık ve ağrı çok sık karşılaşılan bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Çocukların ağır sırt çantaları taşımaları ile omuz ve sırta binen aşırı yük, adalelerde yetmezlik ve incinmeye neden olabiliyor. Bu aşırı ağır çantalar bazı çocukların çok erken yaşta kötü duruş pozisyonuna sahip veya kambur yürüyen bireyler olmasına neden oluyor.

Bu problemlerden korunmak için;

Ağır çantalarda kalça kayışı kullanılmalıdır.

Çanta ölçüleri çocuğa göre çok küçük ya da çok büyük olmamalı,

Arka kısmı yumuşak, kayışları geniş ve yumuşak çanta kullanılmalıdır.

Sırt çantasının her iki kayışı birlikte kullanılmalı ve belin 5 cm yukarısında duracak şekilde sağlam bir biçimde tespit edilerek ayarlanmalıdır.

Doktorunuzun önerdiği sırt adalelerini geliştirici egzersizlerin yapılmasını sağlayın.

Doğru kaldırma tekniği kullanın. Ağır çantaları dizden eğilerek kaldırılması gerektiğini öğretin.

Sırt çantasının derli toplu, cep ve fermuarları kapalı bir biçimde saklayıp taşınmasını sağlayın.

Tekerlekli sırt çantaları tercih edin.

Evde kullanılmak üzere ikinci bir kitap seti alarak kitapların okuldan eve taşınmasını önleyebilirsiniz.

Problemleri basit önlemlerle geçmeyen çocuğunuzu zaman geçirilmeden bir pediatrik ortopediste götürün.