Genel SağlıkHABERLER

BAŞ AĞRISI ANEVRİZMA HABERCİSİ OLABİLİR…

Baş ağrısı ile kendini belli eden ‘‘Beyin Anevrizması’’ halk arasında baloncuk olarak bilinir.

Anevrizma, çeşitli sebepler ile patlayıp kanadıktan sonra dayanılmayacak derece şiddetli baş ağrısına sebep olarak durumun ciddiliğini sergiler. Ancak erken teşhis ile hayati tehlikenin aza indirilmesi için anevrizmanın patlamadan teşhis edilmesinin öneminden bahseden özel Medline Konya Hastanesi Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüsnü Terman, konuyla ilgili bilgilendiriyor.
Anevrizmalar yapı itibari ile damar duvarının doğuştan zayıf olduğu noktalarda, genellikle de damarın daha küçük dallara ayrıldığı noktalarda oluşur. Damar içi basınç, yani halk arasında bilinen adıyla ‘‘tansiyon’’, damar duvarının zayıf olduğu noktada her kalp atımında dışarı doğru bombe verir ve orada bir baloncuk oluşur. Baloncuk bu basınca dayanamadığı zamanda da patlayarak beyin kanamasına sebep olur. Bu patlamaların kendiliğinden olabildiği gibi, öksürme ve ıkınma gibi sebepler ile de olabileceğinden bahseden özel Medline Konya Hastanesi’nden Dr. Hüsnü Terman: “Anevrizmalar için en kritik durum patlayıp kanamaya neden olmalarıdır. Bu kanamalar hayati tehlike yaratabilir. Bu yüzden kanama sonrasında en kısa sürede mutlaka gerekli tedavi uygulanmalıdır’’ dedi.
Anevrizma kimlerde oluşur? Risk faktörleri nelerdir?
-Doğumsal olarak damar duvar yapısında yetersiz olanlar,
-Darp veya kaza sonucu kafa bölgesine darbe alanlar,
-Enfeksiyon geçirenlerde anevrizma gelişebilir.
Ayrıca sıklıkla sigara, alkol tüketen ve hipertansiyonu olan kişilerde anevrizma rahatsızlığı daha sık gözlemlenir.
Anevrizma teşhisi nasıl konulur?
Şikayetler ile uzmana başvuran hastaya ilk olarak beyin tomografisi çekilir. Bu tomografi yardımı ile hastanın beyin damarlarında kanama olup olmadığı tespit edilir. İkinci aşamada MR ve anjiografi yapılır. Hastalıkla ilgili olarak en önemli nokta, baloncuk patlamadan yani kanama olmadan müdahale etmek ya da en azından ilk kanamadan hemen sonra ilk müdahaleyi gerçekleştirmektir.
Anevrizma tedavisi nasıldır?
Anevrizma patlaması sonucu beyin kanaması geçiren hastalarda tedavi yapılmazsa 7. günden sonra tekrar bir baloncuk patlaması meydana gelir. Bu yüzden hastaya ilk müdahalede kesinlikle tedavi uygulanmalıdır. İki farklı şekilde uygulanan cerrahi yöntemlerden biri açık, diğeri kapalı cerrahi yöntemidir. Hastaya en uygun yöntem ile cerrahi müdahale yapılarak oluşacak muhtemel baloncuk içine kan girişi engellenir. Böylece kanamaya baştan önlem alınmış olur.