Genel SağlıkHABERLER

BAKIMI YAPILMAYAN HAVUZLAR DIŞ KULAK YOLU ENFEKSİYONLARINA YOL AÇABİLİR

Yazın gelişiyle beraber havuz ve deniz sezonu açıldı. Eğlence ve spor amaçlı kullandığımız havuzlar bazen vücudumuza zarar da verebilir. Bu zararların başında dış yolu kulak enfeksiyonu yer alıyor. Kadıköy Şifa Tıp Merkezi Ataşehir Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Bora Başaran havuzlarda bizi bekleyen dış kulak yolu enfeksiyonları hakkında bilgi veriyor.

Özellikle bakımı yapılmayan, kirli havuzlarda dış kulak yolu enfeksiyonlarının ortaya çıkma riski çok yüksektir. Dış kulak yolunun rahat havalanamayan dar yapısı, ıslanınca tam kuruyamayıp nemli kalmasına yol açar. İlaveten bakterilerin üreyebilmesi için ideal sıcaklık düzeyinin de sürekliliği kolaylaştırıcı nedenlerdir.

Kulak kanalında kalan su eğer mikrop içeriyorsa, bakteriler kanalda hızla üremeye başlarlar. Erken belirti hafif bir kaşıntı olup, saatler içinde dış kulak yolunda şişme, kulak akıntısı, tıkanma, duymada azalma ve çok şiddetli kulak ağrısı başlar. Bazen hasta bu belirtiler ve ağrıda şiddetlenme nedeniyle çiğneme bile yapamayabilir.

En temiz havuzlarda bile dış kulak enfeksiyonunu görülebilir. Denizde ise, eğer su aşırı kirli değilse, bu olasılık yok denecek kadar azdır. Koruyucu olarak kulak tıpaları, vazelinli veya gliserinle yağlanmış pamuk tıkaçlar faydalı olabilir.

Özellikle havuz sonrası kulağa su kaçınca, kulaktan suyu çıkartmak için dış kulak yolunun fazlaca kurcalanması da enfeksiyonu tetikleyebilir. Böyle durumlarda temiz bir kağıt mendille kanalın kurulanması yeterli olacaktır. Eğer yukarıda geçen enfeksiyon bulguları başlamışsa, vakit geçirmeden bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır.

Eğer daha önceden geçirilmiş orta kulak iltihabına bağlı kulak zarında delik varsa veya kulağa tüp takılmışsa, mikroplu su doğrudan orta ve iç kulağa gidebilir ve daha ciddi tablolar gelişebilir. Bu durumda diğer şikayetlere ilaveten baş dönmesi, bulantı, kusma, dengesizlik de olabilir.

Havuz suyunun bir diğer olumsuz etkisi de içerdiği klordur. Klor alerjik çocuk ve erişkinlerde burun tıkanıklığı ve sinüs belirtilerinin şiddetlenmesine yol açabilir. Ayrıca tatlı suyun burun etlerinde şişme yapıcı etkisi de söz konusu olabilir.