Genel SağlıkHABERLER

BAHAR ALERJİSİNE DİKKAT

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Özpoyraz, halk arasında ”bahar alerjisi” olarak bilinen ”atopik hastalıklar”ın özellikle büyük kentlerde görülme sıklığının artığını söyledi.

Prof. Dr. Özpoyraz, alerjik hastalıklarda, ev tozlarına, küflere, hayvan tüylerine ve polenlere karşı aşırı reaksiyon oluştuğunu belirterek, ”Genetik olduğu bilinen bu hastalıkların artışında, şehir yaşamının ve olumsuz çevre koşullarının da etkisi büyük. Bunlar, en az genetik faktörler kadar etkili olmaktadır” dedi.

Anne veya babanın astım, saman nezlesi ve egzama gibi rahatsızlığının bulunmasının çocukta riski artırdığını ifade eden Özpoyraz, şöyle konuştu:

”Bunun yanında, son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar, çevre faktörünün etkisini net bir şekilde ortaya çıkarıyor.

Sanayileşen toplumlarda ve şehir yaşamında bu hastalıkların sıklığı giderek artıyor. Yaşam biçimindeki değişiklikler, ev tozu allerjileri, gıdalardaki boya ve katkı maddelerine maruz kalma, antibiyotik ve diğer ilaçların sık kullanımı, beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler bu artışın belli başlı nedenleridir.”

Metin Özpoyraz, ciltte uzun süre devam eden şiddetli kaşıntılar ve deri kuruluğunun ihmal edilmemesi gerektiğini belirterek, ”Çünkü böylelikle korunmasız kalan cilt, su ve sabundan dahi olumsuz etkilenebilir, tahriş olabilir” dedi.

Atopik egzamada, yüzde, diz arkalarında, dirsek iç yüzlerinde kaşıntı ve kızarıklık belirtileri gözlendiğini belirten Özpoyraz, yünlü giysilere karşı aşırı duyarlılık, sık tekrarlayan iltihaplı yaralar, terleme ile kaşıntıda artışın eşlik edebileceğini kaydetti.

Hastaların aşırı nemli ve değişken ısılı ortamda bulunmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Özpoyraz, şu uyarılarda bulundu:

”Giyecekler, teri emecek özellikte ve pamuklu olmalıdır. Yıkandıktan sonra iyice durulanmalıdır. Aşırı banyo yapılması ve temizlik maddelerinin kullanılması, cilt kuruluğunun artmasına neden olabilir. Bunlardan kaçınmalıdır.

Banyolardan sonra mutlaka nemlendirici kullanılmalı, aşırı sigara dumanı, boya, parfüm kokuları bulunan ortamlarda bulunmamalı, katkı maddesi içeren gıda maddelerinden uzak durmalı, gerekmedikçe vitaminler de dahil ilaç alınmamalıdır.”