Genel SağlıkHABERLER

SPİNA BİFİDA EN SIK GÖRÜLEN DOĞUM ANOMALİLERİNDEN BİRİ

Spina Bifida Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. İbrahim Ulman, omuriliğin doğuştan açıklığı anlamına gelen Spina Bifida’nın en sık görülen doğum anomalilerinden biri olduğunu söyledi.

Spina Bifida Derneği’nce, Hyatt Regency Oteli’nde düzenlenen basın toplantısında, bu anomaliyle mücadele yöntemleri ve hamilelik döneminde vitamin kullanımının önemi anlatıldı. B vitamini türevi olan, folik asit içeren multivitamin ve minerallerin hamilelik öncesi ya da en azından hamileliğin ilk 3 ayı boyunca kullanılması önerildi.

Spina Bifida Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. İbrahim Ulman, gebeliğin ilk 3 haftası içinde oluşan omuriliğin kimi zaman tam olarak gelişmesini tamamlayamayıp, vücutta oluşan bir kese içinde kaldığını, bazen bu kesenin açılarak yara şeklinde bir görünüm aldığını ifade etti. “Omuriliğin doğuştan açıklığı anlamına gelen Spina Bifida en sık görülen doğum anomalilerinden biridir” diyen Doç. Dr. Ulman, buradaki problemin sadece bu kesenin oluşması değil, omurilik tarafından kontrol edilen bütün organların fonksiyonlarının bozulması, yani kısmi felç, baş büyümesi, hissizlik, idrar ve dışkı tutamama, omurilik gerilmesi gibi çeşitli sorunların yaşanması olduğunu anlattı. Doç. Dr. Ulman, şöyle devam etti: “Bu şekilde doğan çocukların yarısı bu ağır anomali nedeniyle ölüyor. Bu anomalinin Türkiye’de görülme oranı, dünyada görülme oranından daha fazla. Avrupa’da her bin bebekten 1’i, ABD’de ikisi Spina Bifida anomalisiyle doğarken, Türkiye’de bu sayı en az 3’e çıkıyor. Öte yandan Spina Bifida hastaları ve aileleri bir yandan sürekli çok ciddi sağlık sorunlarıyla mücadele ederken, diğer yandan da insanca yaşama mücadelesi veriyorlar. Bu sorunların aşılabilmesi için öncelikle toplumun bu hastalık ve hastaların yaşadığı sorunlar konusunda bilinçlenmesi gerekir.”

Doç. Dr. Ulman, Spina Bifida’nın hamilelik döneminde teşhis edilebilecek bir hastalık olduğunu belirterek, hamileliğin 16’ncı ve 18’inci haftalarında AFP denilen kan testi ve ayrıntılı ultrason incelemesinin önemine değindi. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rıza Madazlı da, başta Spina Bifida olmak üzere doğumsal sakatlıkların kökeninde yatan en yaygın nedenlerden birinin “yetersiz beslenme ve vitamin eksikliği” olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Madazlı, “Alınacak önlem ise folik asit içeren multivitamin ve minerallerin hamilelik öncesi ya da en azından hamileliğin ilk 3 ayı boyunca kullanılması.

Folik asit, bebeğin beyin omurilik oluşumunda rol oynayan bir B vitamini çeşidi. Hamilelik döneminde folik asit ihtiyacı iki kattan fazla, demir ve D vitamin ihtiyacı ise yaklaşık 2 kat artıyor” diye konuştu.