Genel SağlıkHABERLER

ASTIMI BAŞLATABİLECEK ETKENLERDEN UZAK DURUN

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Alerjisi Ünitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Anlar, astımın genellikle çocukluk çağında başladığını ve tedavi edilmediği durumlarda ölümcül olabileceğini söyledi.

Yaşamı riske sokacak ataklardan kaçınmak için astımın doğru tanınmasının çok önemli olduğunu belirten Anlar, şunları kaydetti: “Astım tedavisinde en önemli konu, astımı başlatabilecek etkenlerden uzak durmaktır. Ev tozu akarları, polenler (çiçek tozları), hayvan tüyleri, küf mantarları ve besinler astıma neden olan alerjik etkenler arasında sayılabilir. Ayrıca, aspirin gibi kimi ilaçlar da astım atağı başlatabilirler. Astımlı hastalar, hava kirliliği, sigara dumanı, egzoz gazı, kuvvetli kokular (parfüm, deodorant, temizlik malzemeleri, yemek kokuları) gibi çevredeki pek çok etkene duyarlıdırlar.”

Prof. Dr. Anlar, alerjik hastalıkların genellikle kalıtsal olduğunu, dolayısıyla, anne ya da babasında alerjik astımı bulunan çocuklarda, astım gelişme olasılığının daha fazla olacağını da kaydederek, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Özellikle kalkınmış ülkelerde daha sık görülen astım, ülkemizde de çocukların yüzde 10’unda görülmektedir. Görülme sıklığı da giderek artan bir hastalıktır. Bir alt solunum yolu hastalığı olan astımın en belirgin özelliği; öksürük, nefes darlığı, solunumda hızlanma ve hırıltılı solunumdur. Ancak hastalar, ataklar sırasında kendilerini iyi hissedebilir ve bu belirtiler olmayabilir. Çocukların yüzde 75’inde yaşla birlikte ortadan kalkmaktadır.” Solunum yolunda bulunan yabancı cisim, zatürre veya bronşiolitin kimi zaman astımla karıştırılabiliceğini de ifade eden Prof. Dr. Anlar, bu nedenle çocuklarda uzun süren öksürük ve hırıltı gözlendiğinde mutlaka akciğer grafisi çekilmesi gerektiğini kaydetti.

Astımın, çocukların spor yapmasını engellemeyeceğini de ifade eden Prof. Dr. Anlar, şu bilgileri verdi: “Her ne kadar astım atakları ağır sporlarla tetiklenebilse de, eğer ısınma süresine dikkat edilerse ve ilaçların kullanımına özen gösterilirse, bir sorun yaşanmaz. Hatta doktorun önerilerine uyulduğu sürece, çocuğun sporla daha fazla uğraşmasına olanak sağlanmalı. Egzersiz sırasında hırıltılı solunum, nefes almada zorluk ve öksürük gibi belirtilerle astım atağı gelişebilir. Soğuk ve kuru havanın yanında, uzun koşullar ve ağır egzersizler de astım şikayetlerini artırabilir. Yakınmaların ne olduğu doktora ayrıntılı olarak anlatılmalıdır.”