Genel SağlıkHABERLER

ARTROSKOPİ İLE TEDAVİ

Artroskopi, eklem içinin optik bir aletle görüntülenerek ekranda yansıtılması yoluyla yapılan cerrahi bir işlem.

Her yaş grubuna başarıyla uygulanan artroskopik tedavi, eklem hastalıklarının tanı ve tedavisinde kullanılıyor. En çok diz eklemine uygulanan artroskopik yöntemle, sıklıkla menisküs yırtıkları ve kıkırdak lezyonları tedavi ediliyor.

Genel, lokal veya spinal anestezi altında 2-3 adet 0,5 cm açılan kesilerden artroskop cihazıyla eklem içine girilerek yapılır. En fazla Artroskopi uygulanan eklemler sırasıyla- diz, omuz, el bileği, dirsek, ayak bileği ve kalça eklemleridir.

Günümüzde artroskopi en çok diz ekleminde uygulanır. Diz ekleminin anatomisinin bilinmesinde yarar vardır. Diz ekleminin üstünde femur (uyluk) kemiği, altında tibia (kaval) kemiği, önünde patella (ayna) kemiği bulunur. Diz eklemi boşluğunda her iki yüzeyin birbirine daha uyumlu olabilmesini sağlayan aynı zamanda şok absorban (yastık) görevi gören yarım ay şeklinde sağda ve solda kıkırdak yapılar vardır. Bunlara menisküs denir.

Ayrıca diz eklemini destekleyen 4 ana bağ vardır. Bunlar;

Ön çapraz bağ,

Arka çapraz bağ,

İç yan bağ,

Dış yan bağ’dır.

Yaralanmalar sonucu en sık ön-çapraz bağ’larda hasar görülür. Diz eklemine gelen makaslayıcı kuvvetler bu bağda hasarlara yol açar.

Diz atroskopisi işlemi hangi durumlarda uygulanır?

Menüsküs yırtıklarında

Ön ve arka çapraz bağ yırtıklarında

Osteoartrit’te (kireçlenme)

Osteokondritis dissekans (kıkırdak lezyonları)

Sinovit (eklem içi sıvısının iltihabı)

Artroskopi yöntemi ile yapılan cerahi girişimlerin avantajları nelerdir?

Küçük insizyonlar. (Kesi yerlerinin çok küçük olması ve ameliyat sonrası ciltte dikiş sayısının bir yada iki olması). (Kozmetik avantaj)

Eklem içi yapılarının tümünün görülmesi.

Hastanede kalış süresinin kısa olması

Daha çabuk rehabilitasyon sonucu erken işe ve spora dönme. ( Ekonomik avantaj)

Cerahi girişimler sonrası ortaya çıkabilecek komplikasyon oranlarında azalma. (Daha az oranlarda; yara enfeksiyonu, eklem sertliği, hareket kaybı v.b.)

Artroskopik yöntemle en fazla menisküs yırtıkları ve kıkırdak lezyonları tedavi edilir.

Menisküs yırtıkları nasıl oluşur?

Çeşitli sebeplerden diz eklemininin bir travmaya maruz kalması, zorlanması ve yaşlanmaya bağlı yıpranma sonucu menisküsler yırtılabilir. En çok sporcularda görülmesine rağmen, ev hanımlarında görülme sıklığı da oldukça fazladır.

Menisküs yırtıkları dizde hangi şikayetlere yol açarlar?

Eklem ağrısı, dizde kilitlenme, hareket kısıtlılığı, dizde şişlik, merdiven inip çıkmada zorluk gibi şikayetler sıralanabilir.

Menisküs nasıl tedavi edilir?

Tedavi yöntemi artroskopik cerrahi girişimdir. Yırtığın özelliğine göre planlanan tedavide problemli menisküs dikilebilir, bir kısmı veya tamamı çıkarılabilir.

Artroskopik yöntemle yapılan tedavinin çok kısa sürede sonuçlanarak hastanın günlük aktivitelerine çabuk dönmesi önemli bir avantajdır. Dünyada ve ülkemizde yaygın şekilde tercih edilen Artroskopik tedavi yöntemi her yaş grubuna başarıyla uygulanır.

——————————————————————————–
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Ferit Dereboy