Genel SağlıkHABERLER

ALKOLÜN GERÇEKLERİ

Alkol bazıları için, keyif kaynağı olurken, özellikle ölçüsü iyi ayarlanmadığında ölüm riskini beraberinde getiriyor. Siz iyisimi ‘akşamdan kalma’ önerilere kulak asmayın.

Alkolün etkilerinin ortaya çıkışında en önemli faktör kana karışan alkol miktarı. Kronik alkolizmin, fiziksel ve psikolojik olumsuz etkileride oldukça fazla, bunların çoğu da öldürücü. Sürekli içki içen kişilerde çoğunlukla, kalp, böbrek, karaciğer hastalıkları veya mide iltihabı, kanaması gibi rahatsızlıklar görülüyor.

Alkol kimileri için, kimi zaman keyif kaynağı olurken, ölçüsü iyi ayarlanmadığında kimi zaman da ölüm riskini beraberinde getiriyor. “alkol.gen.tr” sitesinde yeralan bilgiler göre, 50 mililitresi çakır keyif yapan alkol, 500 mililitrede ölüm ihtimalini de beraberinde getiriyor.

Alkol almanın etkileri, alkollü içeceğin türünden çok, ne kadar içildiğine göre farklılık gösteriyor. Alındıktan sonra hızla kana karışan alkolün etkisi, içki içen kişinin kanına karışan alkol miktarına, belirli bir zamanda ne kadar içtiğine, vücut ölçülerine, cinsiyetine, vücut yapısına, metabolizmasına, midedeki yiyecek çeşidine ve miktarına göre değişiyor.

Alkol kana karıştıktan sonra, hiçbir yiyecek ya da içecek onun etkisini azaltmıyor. Bazen meyve şekeri, alkolün kandan dışarı atılımını hızlandırıp, etki süresini kısaltabiliyor Normal bir yetişkinin metabolizması saatte 8.5 gr. alkolü (bir biranın 3/2’si) sindirip vücuttan atabiliyor. Ancak, bu rakam kişinin, fizik yapısına, cinsiyetine, böbreklerinin durumuna ve genetik özelliklerine göre önemli değişiklikler gösterebiliyor.

KANA KARIŞAN ALKOL VE YAPTIĞI ETKİ

Alkolün etkilerinin ortaya çıkışında en önemli faktör kana karışan alkol miktarı. Alkolün kana karışma miktarları ve etkileri ise şöyle:

50 ml. (Çakır Keyif): Sıcaklık hissi, yüz kızarması, algı yavaşlaması, rahatlama.

100 ml. (Açık Sarhoşluk): Algı yavaşlaması, kendini dizginleyememe, dikkatini verememe, kontrolsüzlük. Reflekslerin yavaşlaması, kaslara hakim olamama.

150 ml. (Sarhoşluk): Sersemleme hissi, kaslara, hareketlere hakim olamama, konuşmanın bozulması, çift görme, hafıza ve anlayış kaybı.

250 ml. (Aşırı Sarhoşluk): Ayakta duramama, kusma, sızma.

350 ml. (Koma): Bilinç kaybı, idrar kaçırma, düşük ateş, düşük tansiyon, solunum yavaşlaması, terleme.

500 ml. (Ölüm ihtimali): Kısa bir süre içinde aşırı alkol almak genellikle “akşamdan kalma” haliyle sonuçlanıyor. Alkol zehirlenmesinden kaynaklanan bu durum, 8-12 saat sürebiliyor.

AKŞAMDAN KALMA ÖNERİLERE KULAK ASMAYIN

“Akşamdan kalma” kişiler için halk arasında önerilen pekçok yöntem varken, bunların hiçbiri bu durumu geçirmekte etkili olmuyor. Alkolün uzun süreli etkileri, aylarca veya yıllarca sürekli ve aşırı miktarda alkol tüketimiyle ortaya çıkıyor.

Kronik alkolizmin, fiziksel ve psikolojik olumsuz etkileride oldukça fazla, bunların çoğu da öldürücü. Sürekli içki içen kişilerde çoğunlukla, kalp, böbrek, karaciğer hastalıkları veya mide iltihabı, kanaması gibi rahatsızlıklar görülüyor.

Diğer ölümcül olmayan rahatsızlıklar ise, iştah kaybı, vitamin yetersizliği, enfeksiyon, iktidarsızlık ve sindirim bozukluğu. Alkol tüketimindeki artışa bağlı olarak, ölümcül hastalık riski de artıyor. Alkoliklerde genç ölüm oranı da azımsanmayacak kadar yüksek. Alkoliklerin ölüm sebepleri genellikle, kalp, böbrek, karaciğer hastalıkları, zatürree, kanser, alkol zehirlenmesi, kaza, cinayet ve intihar oluyor. Unutulmaması gerekense, güvenli içki miktarının olmadığı.