Genel SağlıkHABERLER

3 BİN 500 KİŞİYE 1 AİLE HEKİMİ DÜŞECEK

Ankara, 15 Temmuz’da aile hekimliği sistemine geçiyor. Ankara İl Sağlık Müdürü Mustafa Aksoy, aile hekimliği sisteminin daha güçlü bir hekim kadrosunu gerektirdiğine dikkat çekerek; “Sağlık ocaklarında 5 bin kişiye 1 hekim düşerken, sistem ile 3 bin 500 kişiye bir aile hekimi düşecek.” dedi.

Ankara İl Sağlık Müdürü Mustafa Aksoy CİHAN’a yaptığı açıklamada, aile hekimliği uygulaması ile vatandaşların ücretsiz danışman hekim kazanmış olacaklarını söyledi. Sağlık ocaklarında 5 bin kişiye 1 hekim düşerken; yeni sistemde 3 bin 500 kişiye bir aile hekimi düştüğünü belirten Aksoy, “Aile hekimliği daha güçlü bir hekim kadrosu da getiriyor. Sistem, Ankara’da bin 247 hekim ile başlıyor.” diye konuştu.

Aile hekimlerinin vatandaşları hastalanmadan da takip edeceğini aktaran Aksoy, şöyle devam etti: “Aile hekimleri, bebeklerimizi, gebelerimizi, aşılarımızı takip edecek. Yatalak kişilerin, özürlülerin ve kronik hastalığı olanların takiplerini yapacak. Kronik hastalığı olanların kullandığı ilaçların etkili olup olmadığını takip edecek. Mesela, şeker hastası ya da yüksek tansiyonu olan kişi takip edilmezse, ani görme kaybına uğrayabilir. Bunu aile hekimi ile takip ettirmiş olacağız. Belli bir yaştan sonraki vatandaşlarımız da kanser taramalarına yönlendirilecek.”

Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün kayıtlarına göre, Ankara’da her aile hekimine 2 yatalak hasta düştüğünü belirten Aksoy, en az ayda bir kez bu hastaların evinde ziyaret edileceğini belirtti.

Sağlık ocaklarında vatandaş ile hekim arasındaki güvenin birebir sağlanamadığını kaydeden Aksoy, “Sağlayabildiğimiz yerler oldu, sağlayamadığımız yerler oldu. Ama aile hekimliğinde bu güveni tamamen sağlamış olacağız. Çünkü vatandaş, bu aile hekimine mahkum değil. Eğer memnun değilse, kişi başka bir hekime kaydını alabilir.” dedi.

Aile hekimliğinde muayene katılım payı olmadığını hatırlatan Aksoy, sistemden yararlanabilmek için gerekli olan tek şeyin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak olduğunu söyledi.

AİLE HEKİMLERİ ESNEK MESAİ YAPABİLECEK

Aile hekimlerinin, haftada 40 saat mesaisi olduğunu kaydeden Aksoy, bu çerçevede, normal ya da esnek mesai yapılabileceğini aktardı. Aksoy, şunları dile getirdi:

“Ancak bu keyfi değil. Bölgenin ihtiyaçlarına göre düzenlenecek ve bize onaylatılacak. Aile hekimi herkesin çalıştığı saatte mesai yapar, herkesin eve döndüğü saatte orada olmazsa hekimden yararlanamayan insanlar olabilir. Biz istiyoruz ki aile hekiminden hizmet almak için vatandaşımız, izin almak zorunda kalmasın. Bunu teşvik ediyoruz. Mahalle muhtarlarımızla özellikle toplantılarda bunu anlatmaya çalışıyoruz; ‘aile hekimine kendi bölgenizin sağlık ihtiyaçlarına yönelik, mesai kaydırma tekliflerini yapabilirsiniz’ diyoruz.”

YILDA EN AZ BİR KEZ AİLE HEKİMİ İLE GÖRÜŞMEYEN KİŞİLER ARAŞTIRILACAK

Yılda en az bir kez aile hekimi ile görüşmemiş kişilerin tespit edilerek, nedenlerin araştırılacağını aktaran Aksoy, “Acaba o bölgede memnun mu değil mi ona bakacağız. Gerekli görürsek bu vatandaşımızın kaydını biz alacağız.Vatandaşlarımız, aile hekiminden danışmanlık hizmeti alsın istiyoruz. Ama vatandaşımızı bir şekilde görmemiş, ofisine davet etmemiş, bu bağlantıyı kuramamış aile hekimlerimiz bu hizmeti götürememiş anlamına geliyor.” dedi.