Genel SağlıkHABERLER

ESKİMİŞ BLUCİN HASTALIĞI: SİLİKOZİS

Bir eskimiş blucin için 2500 ölümcül hasta!

2003-2008 yılları arasında 3 bin 664 kişi meslek hastalığına yakalandı. Kayıt dışı nedeniyle Çalışma Bakanlığında kaç işyeri ve işçinin kumlama işi yaptığına dair net bir bilgi yok.

Ölümcül “silikozis” ve “silikotüberküloz” hastalıklarına yakalanan kot kumlama işçilerinin dramı, artık kesin çözüm istiyor.

Çalışma Bakanı Ömer Dinçer’in verdiği bilgiler, kot kumlama işçilerinin nasıl korkunç bir gerçekle baş başa olduğunu ortaya koyuyor. BDP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır’ın soru önergesini yanıtlayan Bakan Dinçer, 2003-2008 yılları arasında “meslek hastalığın”a yakalanan 3 bin 664 kişinin 2 bin 546’sını kot kumlama işçileri olduğunu belirtti.

İşin daha acı yanı, “kayıt dışı çalıştırılma” nedeniyle kaç işyeri ve işçinin kot kumlama işi yaptığı ise bilinmiyor.

TEFTİŞLER SÜRÜYOR

Bakan Dinçer, 2007-2008 yılları arasında gerek meslek hastalıkları hastanelerinden gelen bilgiler, gerekse işyerlerinden temin edilen listeler dahil olmak üzere faaliyetteki 71 işyerinde teftiş yapıldığını kaydetti. Dinçer, 2009’da ise 98 işyerinde 198 inceleme yapıldığını belirterek şu bilgileri verdi:

“2010 yılında da Ankara ve İstanbul meslek hastalıkları hastanelerinden alınan silikozis meslek hastalığı tanısı konulmuş veya şüphesi bulunan 59 kişinin çalıştığı belirtilen 38 işyerinde teftiş yapılması için, bu işyerlerinin programa alınması hususu ilgili grup başkanlıklarına bildirilmiştir. Bu tür bildirimler geldikçe bu işyerlerinde teftişlere devam edilecektir. Ayrıca, bu işyerleri rutin teftiş programlarına da alınmaktadır. Adresleri tespit edilen işyerlerinde de vardiyalı çalışma nedeniyle veya küçük ölçekli işletmelerdeki işçi sirkülasyonlarının fazla olması nedeniyle bazı çalışanlara ulaşılamamaktadır. Sonuç olarak, bu alanda çalışan işçi ve işyeri sayılarına ait net bir bilgi bulunmamaktadır.”

İşyerlerinde “silika”nın ortam havasına yayılmadan önlenmesinin esas olduğunu vurgulayan Dinçer, işverenin bunun için gereken önlemleri almasının zorunlu olduğunu ifade etti.