Genel SağlıkHABERLER

KIŞ AYI HASTALIK AYI

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Erbay Apaydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış mevsiminin, soğuk algınlığı ve grip başta olmak üzere zatürre, sinüzit, larenjit, bronşit ve astım gibi hastalıkların daha sık karşılaşıldığı bir mevsim olduğunu söyledi.

KORUNMA YOLLARI

Apaydın, soğukta insanların yağ ve karbonhidratlara olan gereksinimi artığı için düzenli beslenmenin yanı sıra besin içeriklerinin de iyi planlanmasının gerekli olduğunu vurguladı. Bol miktarda sebze ve meyve tüketiminin bağışıklık sistemini destekleyeceğinin unutulmaması gerektiğini belirten Apaydın, şunları kaydetti:

”Giysi seçiminde, hem terlemeyi hem de üşümeyi engelleyecek biçimde, gerektiğinde çıkarma olanağı sağlayacak katlı giysiler tercih edilmelidir. Kış mevsiminde özellikle sıkça görülen hastalıklar olan solunum yolu hastalıklarından korunmanın en önemli yolu tüm hastalıklarda olduğu gibi ellerin su ve sabunla yıkanmasıdır. Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara sahip kişilerin olduğu kapalı mekanlarda mümkünse uzun süre durulmamalı, bulunmak zorunluluğu olan bir mekan ise sık sık havalandırma yapılmalıdır. Hastalığın bulaşmasını önlemek için aksırma, hapşırma ve öksürük sırasında ağız ve burun bir mendil aracılığı ile mutlaka kapatılmalıdır. Solunum yollarına ait hastalıklara yakalanma riskinden korunmak için mevsim başlangıcında hekim önerisi doğrultusunda grip ve zatürre aşılarını yaptırmak uygun olacaktır.”