Genel SağlıkHABERLER

HASTALIKLAR ZATURRE İLE BAŞLIYOR

Çocuklarda görülen hastalıkların ve ölümlerin ana nedenlerinin “zatürree” hastalığı olduğu açıklandı.

Aydın İl Sağlık Müdürü Mehmet Çobanoğlu, çocuklarda görülen hastalıkların ve ölümlerin ana nedenlerinin “zatürree” hastalığı olduğunu söyledi.

Mehmet Çobanoğlu, Türkiye’de 5 yaş altı çocuklarda görülen en sık ölüm nedenleri arasında zatürree hastalığının olduğunu belirterek, “Soğuk algınlığı, üşütme diye bilinen nezle, farenjit ve çocuklarda sık görülen üst solunum yolları hastalıkları, mikropların soluk borusu ve akciğer içi hava yollarını iltihaplandırması ile ortaya çıkar. Solunum yolu enfeksiyonları, Türkiye’de çocuk hastalıkları ve ölümlerinin ana sebeplerindendir. Solunum yolu hastalıkları, daha çok kış ve bahar aylarında soğuğun vücut direncini düşürmesi ile solunum yollarının mikroplar tarafından iltihaplanmasıyla meydana gelir” dedi.

Zatürreeye yakalanan kişi ve çocuklarda öksürük, solunum güçlüğü, burun tıkanıklığı, huzursuzluk ve iştahta azalma görüldüğünü vurgulayan Çobanoğlu, “Soğuk algınlığında öksürük beklenen bir bulgudur ancak her vakada görülmeyebilir. Ağır vakalarda dudaklarda morarma ve solunum sıkıntısı görülür. Zatürree tedavisinde penisilin tedavisinin yeri çok önemlidir. Aydın’daki tüm birinci basamak sağlık kuruluşlarında 0-5 yaş grubu çocukların alt solunum yolu enfeksiyonlarının, özellikle zatürreenin tedavisinde kullanılmak üzere, ücretsiz penisilin desteği sağlanmaktadır” diye konuştu.