Genel SağlıkHABERLER

‘SPOR SAHALARINDA ÖLÜMLER BİR SUÇTUR’

Türkiye’de ortalama 2500 sporcuya 1 spor hekiminin düştüğü anlatılarak, bu sayının çok yetersiz olduğu dile getirdi.

Spordaki ani ölümlerin önlenmesi için 35-40 yaşın üstündeki kişilerin spora başlamadan önce mutlaka tam teşekküllü sağlık kontrolünden geçmeleri gerektiği, ailesinde kalp rahatsızlığıyla ilgili sorunu bulunan kişilerin ise risk faktörünü de göz önünde bulundurarak, çok daha dikkatli olmaları gerektiği belirtildi.

Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu tarafından düzenlenen “Sporda Ani Ölümler” konulu panel yapıldı. Üniversitenin Anadoluhisarı Yerleşkesi’nde, geçen günlerde geçirdiği kalp krizi sonucu ölen Sutopu Milli Takımı oyuncusu ve yüksekokul öğrencisi Caner Erdoğru’nun anısına gerçekleştirilen, Prof. Dr. Kut Sarpyener’in yönettiği panele konuşmacı olarak spor hekimi Prof. Dr. Emin Ergen, spor bilim adamı ve spor yazarı Turgay Renklikurt ile kardiyolog Yrd. Doç. Dr. Hakan Tezcan katıldı.

Öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği panelde konuşan Turgay Renklikurt, son yıllarda artış gösteren spor sahalarında ani ölümlerin nedenlerinin bulunamadığını vurgulayarak, “Spor sahalarında ölümler bir suçtur. Bizdeki ölümlerin bir tanesinde bile ‘şu, şu nedenle ölmüştür’ denilemiyor. Artık bu ölümlerin nedenleri ortaya konmalıdır” dedi. Sporcunun performansını artıran yardımcı faktörlerin devreye girmesinin ardından spor sahalarında ölümlerin ve sporcu sakatlıklarının arttığına dikkat çeken Renklikurt, bu durumun ayrıca incelenmesi gerektiğini ifade etti.

Günümüzde halı sahalardaki maçlardan, yürüyüş yapılan yerlere kadar spor alanlarında denetimin yapılmadığından yakınan Turgay Renklikurt, para kazanma adına kişilerin bile bile ölüme itildiğini belirtti. Renklikurt ayrıca, insanın var olan gücünün en fazla yüzde 75’ini kullanabildiğini, ancak sporda mutlaka başarıya ulaşabilmek için kalan yüzde 25’lik oranın dış güçler tarafından devreye sokulmak istenmesiyle, organizmanın buna gösterdiği tepkisinin ani ölümlere neden olabileceğini söyledi.

“SPOR HEKİMİ SAYISI ÇOK AZ”

Spor hekimi Prof. Dr. Emin Ergen ise Türkiye’de ortalama 2500 sporcuya 1 spor hekimin düştüğünü anlatarak, bu sayının çok yetersiz olduğunu dile getirdi.

Sporcu sağlığı hizmeti veren kurumların artırılması gerektiğini anlatan Ergen, dopingle mücadelenin önemini vurguladı. 21. yüzyılda “gen dopingi”nin gündeme geldiğini belirten Ergen, “Kısa bir zamanda spor alanlarında hilkat garibeleriyle karşı karşıya kalıp, performansları karşısında dilimizi yutabiliriz” dedi.

“HİÇ BELİRTİ OLMAYABİLİR DE”

Kardiyolog Yrd. Doç. Dr. Hakan Tezcan ise ABD’de yapılan araştırmalardan örnekler verirken, daha önce hiçbir şikayeti olmamasına rağmen, spor yaparken ölümlerin görülebildiğini vurguladı.

Futbol ve basketbol branşlarında ani ölümlerin, spordaki diğer dallara oranla daha fazla gözlendiğini kaydeden Tezcan, 35-40 yaşın üstündeki kişilerin spora başlamadan önce mutlaka tam teşekküllü sağlık kontrolünden geçmeleri gerektiğini, ailesinde kalp rahatsızlığıyla ilgili sorunu bulunan kişilerin ise risk faktörünü de göz önünde bulundurarak, çok daha dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

WASHİNGTON’UN DURUMU

Panelde, kalp rahatsızlığı nedeniyle Fenerbahçe’deki futbol hayatına ara vermek zorunda kalan Brezilyalı futbolcu Washington’un durumu da gündeme geldi. Öğrencilerin sorularını yanıtlayan panelistler, Brezilyalı oyuncunun bundan sonra ağır sporla uğraşmasının tavsiye edilir bir şey olmadığını vurguladılar.