Genel SağlıkHABERLER

‘HER YAŞLI YILDA 2 KERE SAĞLIK KONTROLÜNDEN GEÇİRİLMELİ’

Uzun yaşatmanın değil, sağlıklı yaşatmanın önemli olduğu vurgulandı.

Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, her yaşlının yılda 2 kere sağlık kontrolünden geçirilmesi gerektiğini bildirdi.

Ankara Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Halk sağlığı Haftası etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen “Yaşlılıkta Sık Görülen Sağlık Sorunları ve Yaşlılara Yaklaşım” konulu panel, Ankara Hastanesi’nin toplantı salonunda yapıldı. Ankara Valisi Yahya Gür, burada yaptığı konuşmada, devletin ve tıp adamlarının başlıca amacının, toplumu, sağlıklı ve uzun yaşatmak olduğunu ifade ederek, “Devlet olarak, toplum ve aileye hizmet için varız” dedi. İnsanların bir gün yaşlanacaklarını unutmamaları gerektiğine işaret eden Gür, “Yaşlılarımıza sevgi ve saygı gösterelim” diye konuştu.

TÜRKİYE’DEKİ YAŞLI NÜFUS SAYISI 12 MİLYON

Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir de herkesin uzun yaşamak istediğini, ancak yaşlanmak istemediğini belirterek, her yaşlının yılda 2 kez sağlık kontrolünden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Son 50 yılda yaş ortalamasının 20 yıl arttığına işaret eden Prof. Dr. Bilir, bugün 600 milyon olan dünya yaşlı nüfusunun 2050 yılında 2 milyara, Türkiye’deki yaşlı nüfusun ise 12 milyona ulaşacağını bildirdi.

Yaşlı nüfusundaki artışın daha çok gelişmiş ülkelerde olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Bilir, insanları uzun yaşatmanın değil, sağlıklı yaşatmanın önemli olduğunu vurguladı. Yaşlıların daha sağlıklı ve uzun yaşamaları için insan hak ve özgürlüklerinden yararlandırılmasının, ekonomiye katkılarının sağlanmasının önemine değinen Prof. Dr. Bilir, “Yaşlıların sağlık ve sosyal sorunları ele alınmalı ve çözülmeli. Yaşlılar, karar verme sürecinde yer almalı” dedi. Prof. Dr. Bilir, yaşlılara yardımcı olmak için öncelikle sayılarının bilinmesi ve sağlık sorunlarının da saptanması gerektiğini kaydetti.