Genel SağlıkHABERLER

KÜRTAJ KARŞITLARINDAN FDA’YA BASKI

ABD’de kürtaj karşıtı gruplar, Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) kürtaj hapının yasaklanması yönünde baskı yapıyor.

Avrupa’da 12 yıl kullanıldıktan sonra 2000 yılında ABD’de kullanılmasına onay verilen Mifeprex ilacının tehlikeli olduğunu ileri süren bu gruplar, hapın dış gebeliği önleyemediğini, sağlık açısından zayıf hamile kadınlarda tehlike oluşturabildiğini açıkladı.

American Association of Pro-Life, Christian Medical Association ve Concerned Women for America adlı kuruluşlar, FDA’nın kendi kurallarını hiçe sayarak kürtaj hapını onayladığını, hapın onaylanması sırasında yan etkileriyle ilgili ciddi araştırmaların yapılmadığını öne sürdü.

Kürtaj karşıtı grupların hazırladığı rapora göre, hapı kullanan kadınların ikisinde enfeksiyon, birinde ölümcül vaka ve birinde kalp krizi meydana geldi.

FDA’nın, söz konusu ilacı onaylamak için 4 yıl beklediği ve yapılan araştırmaları göze alarak, kullanımını güvenli bulduğu bildirildi.

Sadece 7 haftaya kadar hamile olan kadınların kullanabildiği Mifeprex, cenin için yaşamsal önemi olan bir hormonu bloke ederek hamileliği önlüyor.

Diğer kürtaj ilacı Misoprostol ise ceninde büzülme meydana getirerek yerinden çıkmasını sağlayabiliyor.

Kürtaj haplarnının hamileliği yüzde 95 önleyebildiğini belirten uzmanlar, yan etki olarak az sayıda kadında ciddi kanamanın meydana geldiğini ifade ediyor.