Genel SağlıkHABERLER

GÜNEŞ YANIKLARI KANSER YAPIYOR

Güneş yanıklarının kansere neden olduğunu söyleyen uzmanlar, güneş ışınlarına karşı uyarıda bulundu. Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Geven, “Cilt kanseri genç yaşta ortaya çıksa da sebep çocuklukta olan güneş yanıklarıdır” dedi.

Tekrarlayan cilt yanıkları da cilt kanserlerine neden olabileceğini ifade eden Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Geven, “Normalde atmosfer ve ozon tabakası dünyaya ulaşan ultraviole ışın miktarını azaltır. Fakat ozon tabakasının incelmesi ile dünyaya ulaşan UV ışını miktarı artmıştır. 1973’ten beri en ciddi cilt kanseri olan melanomanın sıklığı yüzde 150, aynı dönemde melanomadan ölüm vakaları da yüzde 44 oranında artmıştır.

Bir insanın tüm yaşamı boyunca aldığı UV ışınlarınn yarısından fazlası çocukluk çağında alınır, çünkü dışarıda geçirdiği süre bu dönemde maksimumdadır. Hayatında bir kere su toplamış güneş yanığı olan bir kişinin melanomaya yakalanma riski, yanığı olmayanlara göre 2 kat fazladır. Her yanık ile bu risk 2 kat artar. Cilt kanserinden korunmanın en iyi yolu, cilt yanıklarını önlemektir. Uzun süre güneşe maruz kalındığında UV ışınları ciltte önce kızarıklık, daha uzun süreli hasarlarda da içi su dolu baloncuklara sebep olur. Kızarıklık, ağrı, şişme güneşten 2-4 saat sonra başlar, 24 saatte maksimuma ulaşır. Bu birinci derece yanıktır. İçi su dolu kabarcıklar olduğunda yanık artık ikinci derece olmuş demektir. Üçüncü derece yanıklarda kabuklanmalar olur, güneş üçüncü derece yanığa sebep olmaz” dedi.

KORUNMA YOLLARI

Cilt kanserini önlemenin yolu, güneş yanıklarını önlemek olduğunu ifade eden Geven, “Cilt kanseri genç yaşta ortaya çıksa da, sebep çocuklukta olan güneş yanıklarıdır. Çocuğunuzu cilt kanserinden korumak için güneşte yanmasını engelleyin. Günde 30 dakikadan fazla dışarıda durulacaksa güneşten koruyucu losyon kullanın. Süt çocuklarının ciltleri daha ince olduğu için güneşe karşı daha hassastırlar. Bu nedenle 6 aylıktan küçük çocuklar direkt güneşe çıkarılmamalıdır, mümkün olduğunca gölgede tutulmalıdırlar. Eğer güneşe çıkacaksa, mutlaka koruyucu losyon, uzun elbiseler ve kenarlıklı şapka kullanılmalıdır.

Bronzlaşmak isteyen ergenlerde mutlak koruyucu losyon kullanmalı, güneşe alıştıra alıştıra çıkmalıdırlar. İlk gün güneşte 15-20 dakika kalmalı, daha sonra bu süre günde 5 dakika arttırılmalıdır. Çocukları, güneş ışınlarının en yoğun geldiği saatler olan 10.00-15.00 arasında güneşe çıkarmayın. Bulutlu havalar sizi anıltmasın, güneş ışınlarının yüzde 70’ı bulutları geçer. Ayrıca güneş ışınlarının yüzde 30’u da seyrek dokumalı kıyafetlerden cilde geçer. Kum ve suyun güneş ışınlarını yansıttığını unutmayın. Gölgede bile cilt yanıkları olabilir. Şapka veya şemsiye çocuğunuzu yansıyan ışınlardan koruyamaz. Çocuğunuzun gözlerini de güneşten koruyun. Yıllarca UV ışınlarına maruz kalmak, katarakt riskini attırır. Çocuğunuza UV korumalı güneş gözlüğü alın. Güneşte en çok yanaklar, burun ve omuzlar yandığı için özellikle bu bölgeleri koruyucu losyonlarla yoğun şekilde koruyun” diye konuştu.

RİSLİ GRUPLARA DİKKAT

İnsanların yüzde 15’inin asla bronzlaşmayan, fakat yanan ciltlere sahip olduğunu vurgulayan Geven, “Özellikle açık tenlilerin, tüm hayatları boyunca güneşe karşı dikkatli olmak zorundadırlar. Eğer açık tenli, sarışın veya kızıl saçlı, çilli, mavi veya yeşil gözlü, çok benli iseniz güneş yanıklarına karşı daha hassasısınız, dolayısıyla cilt kanseri açısından da riskli gruptadır. Bu çocuklar yazın çok kısa süreli bile güneşe çıkacak olsalar, koruyucu losyon kullanmak zorundadırlar. Piyasada pek çok güneşten koruyucu ürün vardır. Koruyucu ürünleri güneşe çıkmadan 30 dakika önce sürmek gerekir. Burun, yanaklar, kulaklar ve omuzlar özellikle iyi korunmalıdır. Çoğu ürünler, her 3-4 saatte bir tekrar sürülmeli, eğer terlemiş veya suya girmişse hemen tekrarlanmalıdır” şeklinde ifade etti.

Kaynak: İHA