Genel SağlıkHABERLER

EL SAĞLIĞINIZA DİKKAT EDİN!

SSK Gaziantep Bölge Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Gülten Kirman, ellerde deri bütünlüğünün bozulmasına bağlı olarak alerjik ve mikrobik hastalıklar oluştuğunu söyledi.

SSK Gaziantep Bölge Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Gülten Kirman, ellerde deri bütünlüğünün bozulmasına bağlı olarak alerjik ve mikrobik hastalıklar oluştuğunu söyledi.

Dr. Kirman, yaptığı açıklamada, ellerde en çok şikayet edilen hastalığın deri tahrişi olduğunu belirterek, “El sağlığı konusunda en çok şikayet deri tahrişi, çatlaklar, kaşıntılar ve yara oluşması. El sağlığını tehdit eden faktörlerin başında kullanılan deterjanlar gelmektedir.

Bunun yanında ellerin tahriş edildiği inşaat işçiliği, fırın işçiliği gibi toz ve toprakla uğraşılan işlerde eller sürekli tahriş olur. Deri bütünlüğünün bozulması ile alerjik ve mikrobik birçok hastalık oluşur. Özellikle gıda üretimi yapılan yerlerde çalışan işçiler mutlaka eldiven kullanmalı” dedi.

Tahriş olan deriye bakterilerin yerleşerek sistematik enfeksiyon hastalıklarına neden olduğunu kaydeden Dr. Kirman, “Hangi işte çalışılırsa çalışılsın ellerin sürekli kuru olmasına, ıslak olmamasına özen gösterilmelidir.

Eldiven kullanılması gereken işlerde bu kurala mutlaka uyulmalıdır. Özellikle hanımlar bulaşık veya çamaşır yıkarken, kullanılan deterjanlarla direkt temas etmemeli, mutlaka eldiven takmalıdır. Eller sabunlanırken, vücut yapısına uygun sabunlar tercih edilmeli, ellerin ıslak kalması önlenmelidir. Tahriş olan deriye yerleşen bakteriler sistematik enfeksiyon hastalıklarına neden olur. Bu tür hastalıkların oluşmasını engellemek ise eldiven kullanmaktan geçiyor” diye konuştu.

Dr. Kirman, el derisini tahriş edecek işlerde çalışanların nemlendirici ve yumuşatıcı krem kullanılmasını önerdi. Kirman, çocuklar da ise bu sorunun vücut yapılarına uygun sabunlarla çözümlenebileceğini sözlerine ekledi.