Genel SağlıkHABERLER

’90’LI YILLARDA 2 MİLYON ÇOCUK SİLAHLI ÇATIŞMALARDA ÖLDÜRÜLDÜ’

Prof. Dr. Elif Dağlı, “hiçbir savaşın haklı nedeni olamaz” dedi.

UNICEF verilerine göre, 1990’lı yıllarda 2 milyon çocuğun silahlı çatışmalarda öldürüldüğü bildirildi.

İstanbul Tabip Odası Sevinç Özgüner Toplantı Salonu’nda düzenlenen “Savaş ve Sağlık” konulu panelde konuşan Marmara Üniversitesi (MÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, 30 ülkede 18 yaşın altında 300 bin çocuğun silahlı çatışmalarda yer aldığını belirtti. “UNICEF’in verilerine göre 1990’lı yıllarda 2 milyon çocuk silahlı çatışmalarda öldürüldü” diyen Dağlı, aynı yıllardaki çatışmaların uluslararası topluma 240 milyar dolara malolduğunu vurguladı. Prof. Dr. Dağlı, dünyada 12 kişiden 1’inin silah taşıdığını sözlerine ekledi.

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı da hekim olarak savaşı lanetlediklerini belirterek, “Hiçbir savaşın haklı nedeni olamaz” dedi.

Hekimlerin çatışma dönemlerinde hasta yararına yaşamı korumak için bağımsız tutum alması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Fincancı, panele davet ettikleri UNICEF Türkiye temsilciliğinden, “ABD’nin talimatı var, görüş bildiremeyeceğiz” karşılığını aldıklarını dile getirdi.

MÜ Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatrisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yankı Yazgan ise “çaresizlik ve acizlik” hissinin travmanın bir numaralı nedeni olduğunu belirterek, ABD’nin Irak’a olası müdahalesi nedeniyle Türk halkının bu sorunu yaşadığını savundu. Travmaya maruz kalan toplumların ruh sağlığını korumak için 2 önlemin bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Yazgan, bunların toplumsal dayanışmayı güçlendirmek ve kişilerin hayatları üzerindeki kontrollerini artırmak olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Gazetesi’nden Nilgün Cerrahoğlu ile CNN Türk Televizyonu’ndan Kaya Heyse’nin ABD’nin olası Irak operasyonu ile ilgili düşüncelerini anlattığı etkinlik, Sunay Akın’ın şiir dinletisiyle sona erdi.