Genel SağlıkHABERLER

6 HASTALIĞIN KÖKÜ KURUYACAK

Çağın belalı hastalıklarına deva olacak ilaçlar geliyor… Ünlü bilim dergisi Popular Science’ın kapak yaptığı bu ilaçlar, 6 hastalığın kökünü kurutacak. Üstelik hepsi de 10 yıl içinde piyasada olacak

Genetik bilimin ve kök hücre araştırmalarının giderek güçlendiği tıp dünyası, yeni devrimlere yelken açıyor. Son dönemde bilim adamları, zararlı genlerin işlevini durdurmak ya da diyabet ve obezite gibi çağın hastalıklarını önlemek için moleküler yöntemler geliştiriyor. Kanser tedavisinde sağlıklı hücrelere zarar vermeden kemotarapi uygulamak, felçli hastalara hareket yeteneğini geri kazandırmak, Alzheimer’ı engellemek ve bütün grip türlerine karşı tek bir aşıyla bünyeyi korumak ya da tıpkı yedek parça değiştirir gibi laboratuvar ortamında geliştirilmiş organları vücuda nakletmek de bu süre zarfında mümkün olacak.

Kanser Katilleri (2014):

Kemoterapi, tümörleri küçültüp yok etme sürecinde, kanserli hücrelerin yanı sıra sağlıklı hücrelere de zarar vererek kusma, saç dökülmesi ve döküntü gibi yan etkilere neden oluyor. ABD’deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve Harvard Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalarda, sadece kanserli hücreleri hedef alacak bir yöntem geliştirildi. Her biri bir toplu iğne başından bin kat daha küçük moleküller geliştiren bilim adamları, kanserli bölgeye enjekte edildiklerinde sadece tümörü yok etme amacı güden kimyasalları kullanarak zararsız kemoterapi uygulamayı başardı. Farelerde etkisi kanıtlanan yöntem 2014’te geliyor.

Tüm griplere tek aşı (2007):

Bilim adamlarının en büyük sorunu, bir virüsün değişim geçirmesi durumunda aşıların da işe yaramaz hale gelmesi. Ancak araştırmacılar, tüm grip virüslerinde ortak olan ve gelecekte ortaya çıkacak tüm grip virüslerinde de bulunacak olan M2 adlı bir protein keşfetti. Uzmanlar bu proteini kullanarak dünyadaki gelmiş, geçmiş ve gelecek tüm grip hastalıklarına ve doğal olarak kuş gribi belasına da karşı koyacak bir aşı geliştirmeyi umuyor. Deneyler 2007’de başlıyor.

Felçlilere köprü (2010):

Omurilik zedelenmeleri, sinirler arası bağlantının kopmasına neden oluyor, bu da beyin travması ve felç gibi hastalıkları beraberinde getiriyor. Uzmanlar sinir hücrelerinin yeniden gelişmesini sağlayan ve hastalığın neden olduğu sinir boşlukları arasında köprü görevi gören bir teknik geliştirdi. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde yürütülen çalışmalarda, bir alyuvar hücresinin binde biri büyüklüğündeki farklı aminoasit zincirlerinin yan yana gelerek bu köprüyü oluşturacak altyapıyı sağladığı kanıtlandı. Tedavinin insanlar üzerinde uygulanabilmesi için araştırmacıların öngördüğü tarih 2010.

Alzheimer hapı (2009):

ABD’deki California Üniversitesi Alzheimer hastalarının yaşam standardını yükseltecek “ampakines” adlı bir ilaç geliştirdi. Nöronlar arasında yeni bağlantılar oluşturarak hafızayı güçlendiren ‘BDNF adlı protein, Alzheimer olanlarda çok az salgılanıyor. Uzmanlar, bu proteinin vücuttaki düzeyini Ampakines’le artırmayı başardı. Beyni genç tutan ilaç, 2009 yılından itibaren kullanılabilecek.

Obeziteye son (2010):

Massachusets Üniversitesi, kilo almaya neden olan genleri basit bir enjeksiyon yaparak durdurmayı başardı. Bu enjeksiyon, hücreleri daha fazla yağ yakmaya ve insülin seviyesini düzenlemeye zorluyor. Milyonlarca insanı vuran obeziteye büyük bir darbe indirecek bu yöntemle ilgili araştırmaların 2010 yılında sona ereceği ifade ediliyor.

Yapay organ yolda (2016):

ABD’deki Wake Forest Üniversitesi uzmanları, geçen nisanda insandan aldıkları dokuyla laboratuvarda yapay mesane yaptı ve bir hastaya nakletti. 1 ay sonra aynı yöntem erkeklik organları hasar görmüş tavşanların cinsel işlevlerini yerine getirmesinde kullanıldı. İktidarsız olan erkekler için kökten çözüm sunan yöntemi geliştiren bilim adamlarının yeni hedefi, böbrek üretmek. 2016’dan itibaren organ siparişi verüebüecek.