Genel SağlıkHABERLER

TÜRKİYE’NİN SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI HARİTASI ÇIKARILDI!

Türkiye’nin solunum yolu enfenksiyonları portalı www.KoruyucuMelek.net web sitesi tarafından yapılan ve 4.000’den fazla kişinin katıldığı “solunum yolu enfeksiyonları” anketi tamamlandı. Anket sonuçlarına göre, ankete katılanların % 65.5’i sık sık solunum yolu enfeksiyonu geçiriyor.

www.KoruyucuMelek.net, solunum yolu enfeksiyonları konusundaki toplum bilincine katkıda bulunmak hedefiyle gerçekleştirdiği anketle, Türkiye’nin solunum yolu enfenksiyonları haritasını çıkardı.

Dünya Sağlık Örgütünün raporuna göre, doktor başvurularının % 20’sinin, işgücü kaybının %30’unun ve antibiyotik reçetelerinin %75’inin nedeni, solunum yolu enfeksiyonları. Her yıl milyonlarca kişiyi etkileyen bu hastalıklar, hastaneye yatışı gerektirecek kadar ağır tablolara neden olabiliyor.

En sık doktora başvurma nedeni olan bu enfeksiyonlar ile ilgili www.KoruyucuMelek.net tarafından gerçekleştirilen anket, tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonlarının sıklığı, neden olduğu iş kayıpları ve yaşam kalitesine etkisi konusunda ipuçlarını ortaya koydu.

Solunum Yolu Enfeksiyonları Çok Sık Görülüyor

Ankete katılanların %65.5’i “Sık sık solunum yolu enfeksiyonu geçirir misiniz?” sorusuna evet cevabını verdi. “Solunum yolu enfeksiyonu geçirdiğinizde ilk olarak yaptığınız uygulama nedir?” sorusuna verilen cevaplar ise farklılık gösteriyor:

Ankete katılanların %34.8’ü doktora başvururken, % 3.1 eczacıya danışmayı tercih ediyor. Evdeki ilaçlardan uygun olanını seçerek kullananların oranı %30.2, sıcak içecekler ile geçirmeye çalışanların oranı ise %31.8. Toplumda özellikle soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklarda evdeki ilaçlardan uygun olanı alma eğilimi yoğun olarak görülüyor.

“Solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle işe / okula gidemediğiniz oldu mu?” sorusuna verilen %57.5 oranında “evet” cevabı, solunum yolu enfeksiyonlarının iş ya da okul yaşamına etkisinin önemini vurguluyor.

“Yıl boyunca solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için herhangi bir önlem alıyor musunuz?” sorusuna evet cevabı veren %56.9 oranında kişinin %29.5’i önlem olarak aşıyı tercih ederken, %45.7’si vitamin desteği alıyor. Yıl boyunca koruma sağlayan kapsül şeklindeki yeni koruyucu yöntem ile önlem aldığını belirten kişi oranı ise % 2.4.

“Çocuğunuz sık sık solunum yolu enfeksiyonu geçirir mi?” sorusuna evet cevabını veren % 53.7 oranında kişinin % 33.6’sı aşı ile önlem alıyorken, % 45.4’ü dengeli beslenmeyi öncelikli koruma yöntemi olarak görüyor. Yıl boyunca koruma sağlayan kapsül şeklinde kullanılan yeni koruyucu yöntem ile önlem aldığını belirten %2.9 oranının düşüklüğü ise, yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etkileri olan solunum yolu enfeksiyonlarının görülme sıklığını ve komplikasyonlarını azaltmak için yeni korunma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmanın önemini gösteriyor.

Solunum yolu enfeksiyonları nelerdir?

Solunum yollarını tutan ve mikroplar nedeniyle oluşan grip, soğuk algınlığı (nezle), farenjit, sinüzit, bronşit gibi hastalıklara “solunum yolu enfeksiyonları” denir. Solunum yolu enfeksiyonları daha çok kış, sonbahar ve ilkbahar aylarında soğuğun vücut direncini düşürmesi ve solunum yollarında mikroplar tarafından hastalık oluşması ile meydana gelir. Solunum yolu enfeksiyonlarının neden olduğu olumsuz sonuçları en aza indirmek ve enfeksiyon sıklığını düşürmek için hastalığı tanımak ve korunma yöntemlerini bilmek çok önemlidir.

Bilinçlenme Çok Önemli

Anket sonuçları da gösteriyor ki; solunum yolu enfeksiyonlarının neden olduğu olumsuz sonuçları en aza indirmek, toplam tedavi masrafını ve enfeksiyon sıklığını düşürmek için hastalığı tanımak ve korunma yöntemlerini bilmek çok önemli. Solunum yolu enfeksiyonları ve korunma yolları hakkında merak ettiğiniz her şeyi www.KoruyucuMelek.net’ te ve 0800 211 41 41 ücretsiz Koruyucu Melek Danışma Hattı’nda bulabilirsiniz.

www.KoruyucuMelek.net sitesini ziyaret ederek veya ücretsiz danışma hattını arayarak solunum yolu enfeksiyonlarının belirtileri, tedavisi ve korunma yollarını öğrenebilir, ayrıca solunum yolu enfeksiyonları testini cevaplayarak, tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonlarının yaşamınıza etkisi konusunda ipuçlarına ulaşabilirsiniz.