Genel SağlıkHABERLER

HER YIL DÜNYADA 1 MİLYON 400 BİN KADINA MEME KANSERİ TANISI KONUYOR

Türkiye’de meme kanserinden hayatını kaybedenlerin sayısı ile trafik kazalarında yaşamını yitirenlerin sayısı aynı

Anadolu Sağlık Merkezi, meme kanserine karşı farkındalığı artırmak amacıyla, “Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı” olan Ekim ayı boyunca bir dizi etkinlik gerçekleştirecek. Bu etkinlikler öncesinde bir açıklama yapan Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Metin Çakmakçı, dünyada yılda 1 milyon 400 bin kadına meme kanseri tanısı konduğunu belirterek, Türkiye’de tanı konan kadınların sayısının ise 10 bini bulduğunu söyledi. Prof. Dr. Metin Çakmakçı, meme kanserinde erken tanının hayat kurtardığını belirterek özellikle 40 yaş üstü kadınları yıllık meme kontrollerini yaptırmaları konusunda da uyardı.

Meme kanseri Türkiye’de her yıl 4 bin 300 kadının hayatını kaybetmesine neden olurken, bu rakamın trafik kazaları nedeniyle oluşan yıllık can kaybıyla aynı olması hastalığın ciddiyetini ortaya koyuyor. Dünyada ise her yıl 1 milyon 400 bin kadına meme kanseri tanısı konuyor.

Meme kanserinde erken tanının önemine değinen Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Metin Çakmakçı, Ekim ayında dikkat çekilen “Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı” kapsamında kadınları yıllık meme muayenelerini yaptırmaya çağırdı ve yaş gruplarına göre tercih edilecek tarama yöntemlerini sıraladı:

• Kendi kendine meme muayenesi (20 yaşından sonra düzenli olarak her ay)

• Hekim muayenesi (20-40 yaş arasında 3 yılda bir, 40 yaşın üstünde her yıl)

• Mammografi (40 yaşında bir defa, 45 yaşından sonra her yıl)

Kendi kendine muayene ile bir adım önde olun

Kendi kendine meme muayenesi yapan bir kadın kısa süre içerisinde kendi meme dokusunu tanıyacak ve memesinde gelişen bir anormalliği hemen farkedecektir diyen Prof. Dr. Metin Çakmakçı, normal koşullarda tüm kadınların her ay kendi kendine meme muayenesi yapması gerektiğini söyledi. Meme muayenesi için en uygun zamanın adetin başlangıcından sonraki 6-8 günler olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çakmakçı, kadınları, muayenelerini adet döneminin aynı günlerinde yapmaları konusunda önerdi. Bu muayeneler sırasında önce bir aynanın önünde durarak meme başından akıntı, çekinti, memede çukurlaşma, buruşma ya da kabuklaşma gibi normal dışı bir durum olup olmadığına bakılması gerektiğini söyledi.

Memedeki her kitle kanser demek değil

Her kitlenin kanser gibi algılanmasının son derece yanlış olduğunu ifade eden Prof. Dr. Çakmakçı, “Memedeki kitlelerin çoğu iyi huyludur” dedi. Bu durumun memesinde kitle farkeden bir kadın tarafından, “Bu kitleler iyi huylu çıkıyormuş hekime gitmeye gerek yok” şeklinde yorumlanmasının da yanlış olduğunu söyleyen Prof. Dr. Metin Çakmakçı, “ Kitlenin kanser olup olmadığı ancak hekimin meme muayenesi ve gerekli görüldüğünde yapılacak radyolojik incelemeler sonucunda anlaşılacaktır” dedi.