Genel SağlıkHABERLER

AŞIRI SICAK BEYNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Uzmanlar, yaz mevsimiyle hava sıcaklığında meydana gelen önemli artışlar nedeniyle vatandaşları sıcak çarpmalarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Tokat İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Kadir Öğütçü, sıcak çarpmasıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Sıcaklık organizmada ciddi değişmelere yol açan önemli bir faktördür.

Aşırı sıcak, beyindeki ısı merkezini etkileyerek ağır hastalık meydana getirebilir. Sıcak çarpması baş ağrısı, baş dönmesi, yüksek ateşle ortaya çıkar. Bu durumda bulantı, kusma olup, deri kırmızı, sıcak, kuru veya terlidir. Vücut ısısı 40 dereceye kadar yükselebilir ve hastanın nabzı yüksek ve zorlayıcıdır, hırıltılı solunum mevcuttur” dedi.

Sıcak çarpmasına karşın yapılması gerekenleri bildiren Op. Dr. Öğütçü, “Sıcak çarpmasına maruz kalan bir kişi belirtiler tespit edilir edilmez serin bir yere, gölgeye veya bir odaya alınıp giysileri çıkartılır ve soğuk pansumanla ateşi düşürülmeye çalışılır. Ağızdan bol miktarda sıvı verilir. Şok belirtisi varsa ayaklar yükseltilir. En yakın sağlık kuruluşunda müdahalesi sağlanır” diye konuştu.

Op. Dr. Öğütçü, sıcak çarpmasından korunmak için kişinin kendisini sıcağa alıştırması, açık renkli ve bol giysiler giymesi, aşırı sıcaklık değişkenliklerinden sakınması, güneş ısısının yüksek olduğu saatlerde dışarıya çıkmaması gerektiğini vurguladı.