Genel SağlıkHABERLER

İLERİ TEKNOLOJİ CİHAZLARI İLE KANSIZ, YAN ETKISIZ KANSER TEDAVİSİ

CyberKnife, Gamma Knife, Rapidarc ve Trilogy… İleri teknoloji ürünü olan bu cihazlar kanser tedavisinde karşılaşılan pek çok sorunu ortadan kaldırıyor! Tedavi süresini kısaltmaları, iyileşme oranlarını yükseltmeleri ve normal dokuların zarar görmesini en aza indirmeleri, bu cihazların sundukları en önemli avantajlar arasında sayılıyor.

Kanser, günümüzde hızla yaygınlaşan ciddi bir hastalık. Her yıl tüm dünyada milyonlarca kişi, ilk kez bu hastalıkla tanışıyor. Hastalığın insan hayatını tehdit eder nitelikte olması, bilim insanlarının tedavi alanında yeni araştırmalar ve keşifler yapmasında en temel etkenlerden biri. Bu çabaların sonucu gelişmiş teknolojilerle üretilen cihazlar, kanserin tanı ve tedavisinde yeni olanaklar sunuyor. Bu alandaki yenilikleri kendi bünyesinde toplayan ve 2010 yılında “Kansere Karşı Yalnız Değilsiniz” sloganıyla geniş çaplı bir kampanya başlatan Acıbadem Sağlık Grubu’na bağlı hastanelerde kanser tedavisi dünya standartlarında uygulanıyor. Acıbadem uzmanları, kanserdeki ileri teknoloji cihazları ve özelliklerini aktardılar:

CYBERKNIFE(Uzay Neşteri) ile Tümöre Noktasal Darbe

CyberKnife, radyocerrahi ile güvenli ve milimetrik ışın tedavisi yapan bir cihaz. Bu cihazla, vücuttaki tümörler cerrahi yöntem kadar kesin sınırlarla ortadan kaldırılabiliyor ve bunu yaparken ışınların normal dokuya zarar vermesi minimuma iniyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Enis Özyar, beyin tümörlerinde ve vücudun tüm bölgelerindeki iyi-kötü tümörlerin tedavisinde kullanılan işlemin bir cerrahi işlem titizliğinde gerçekleştiğini belirterek, “Üstelik bu yöntemle hastalar ağrı çekmiyor,” diyor.

Hangi kanser türünde kullanılıyor?

Kullanım alanı geniş olan CyberKnife başlıca; beyin tümörlerinde, akciğer kanserleri, prostat kanserleri, baş boyun kanserleri, vertabra tümörleri, pankreas kanserleri ve diğer yöntemlerle tedavi edilemeyen sayıca az olan metastazlarda, solunum ya da bağırsak hareketleriyle tümörün yer değiştirdiği akciğer ve karaciğer tümörlerinde, ışınlanmış bölgelerde tekrarlayan tümörlerde kullanılıyor.

Tedavi nasıl uygulanıyor?

Bilgisayar kontrollü robot teknolojisi kullanılan CyberKnife cihazı, hasta etrafında adeta dans eder gibi dönüyor ve yüzlerce açıdan ışınlama yaparak tedaviyi gerçekleştiriyor. 1 ile 5 arası değişen uygulamayla kısa süreli tedavi olanağı sağlıyor.

Avantajları neler?

Ameliyat edilemeyen, küçük ve ulaşılması zor olan bölgelerdeki lezyonlara sahip hastaların tedavisinde ideal olarak tanımlanıyor. Cerrahiye alternatif olarak geliştirildiği için cerrahi müdahale olmasına rağmen hasta ameliyat olmuyor, dışarıdan verilen ışınlarla işlem gerçekleşiyor. Tedaviyi milimetrenin altında bir hassasiyetle yaparak tümörün etrafındaki sağlam dokuyu koruyor. Tedavi sırasında hastanın ani hareket değişikliği saptanabiliyor. Çoklu tümörlerde eş zamanlı olarak uygulanabiliyor. Hasta ağrı duymadığı için tedavi sırasında anestezi de gerekmiyor.

Tedavi ne kadar sürüyor?

Tedavinin süresi hastanın durumuna ve daha önce ışın alıp almamasına göre belirleniyor. Toplam tedavi seansı da 1 ila 5 arasında değişiyor.

GAMEM KNIFE: Beyin Tümörlerinin Radyocerrahi ile Tedavisinde Altın Standart

Gamma Knife (Gamma Bıçağı) ile beyin tümörlerinin tedavisinde hastalara ameliyatsız, ağrısız ve bıçaksız, hızlı bir şekilde tedavi olanağı sunuluyor. Acıbadem Kozyatağı Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı. Doç. Dr. Selçuk Peker, Gamma Knife teknolojisinin beyin tümörlerinin radyocerrahi ile tedavisinde altın standart olduğunu söylüyor.

Hangi kanser türünde kullanılıyor?

Çoğunlukla beyin tümörlerinde kullanılsa da damarsal bozukluklarda, fonksiyonel hastalıklarda, uygulama yapılıyor.

Tedavi nasıl uygulanıyor? Gamma Knife radyo cerrahisi ile tek seferde yüksek yoğunluktaki ışın, kafatası içindeki hastalıklı bölgeye uygulanıyor. Bu cihazla cerrahi yöntemde kullanılan bıçak yerine gamma ışınları kullanılıyor. 201 adet kobalt kaynağından çıkan gamma ışınları ile, hastalıklı alan güvenli ve etkili bir şekilde ışınlarla yok ediliyor.

Avantajları neler? Gamma Knife radyocerrahisinde ileri görüntüleme ve planlama teknikleri sayesinde çok ince gamma ışını huzmeleri beyinde ulaşılması güç ve derin bölgelere yerleşmiş tümörlere de ulaşabiliyor. Yüksek dozdaki ışın demetleri sadece kafatasındaki hastalıklı bölgeye odaklanıyor, böylelikle normal beyin dokusuna zarar vermiyor. Bunların dışında saçlı deride ve kafada yara oluşmuyor. Saçlar kesilmiyor ve tedavi sonrasında dökülmüyor. İşlem sırasında genel anestezi ihtiyacı duyulmuyor.

Tedavi ne kadar sürüyor? Gamma Knife tedavisi hastalığın durumuna göre 15-20 dakika veya 2-3 saat sürebiliyor. Üstelik hastalar aynı gün içinde evlerine dönebiliyor.

RAPIDARC: Tedavi süresini 2-4 dakikaya indiriyor

Rapidarc, radyoterapide IMRT (Yoğunluk Ayarlı Radyoterapi) ve IGRT (Görüntü Kılavuzluğunda Radyoterapi) yöntemlerini kullanarak, hedef ile dozun uyuşmasını sağlıyor ve 3 boyutlu görüntüleme kullanarak doz ayarlamasını yapıyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Doç. Dr. Meriç Şengöz, bu yöntemle klasik tedavilere göre 2-3 misli daha düşük doz verildiğini belirterek, “Bu yöntem ile tedavi süresi de 2-4 dakikaya iniyor” diyor.

Hangi kanser türünde kullanılıyor? Vücuttaki her türlü tümörde kullanılabiliyor.

Nasıl uygulanıyor? Rapidarc, hasta etrafında dönerek, hastanın hareket etmesine fırsat vermeden ışınlama işlemini yapabiliyor.

Adı Rapid (hız) ve arç (yay) kelimelerinin birleşmesinden oluşan bu yöntem, hastanın etrafında bir halka oluşturulması yoluyla hastalıklı bölgenin ışınlanmasını sağlıyor.

Avantajları neler? Rapidarc, teknolojinin sağladığı en büyük avantajlarından biri; tedavi süresini 2-4 dakikaya kadar indirerek hastanın konforunu büyük ölçüde artırması. Ayrıca Rapidarc cihazı sayesinde hastaya verilen doz üçte bir oranında düşürülüyor ve bu da radyasyona bağlı ikincil kanserin oluşma riskini azaltıyor.

Tedavi ne kadar sürüyor? Hastanın hastaneye gelip hazırlanması ve tedaviden sonra giyinmesine kadar geçen süre 10 dakika kadar. Bu tedavi şekli; kısa süreli ve sık seanslar halinde. Sık aralarla belirli bir miktar ışın vererek tümörün yok edilmesi hedefleniyor.

TRILOGY: 3’ü bir arada teknoloji

İçinde 3 ayrı radyoterapi yöntemi bulunan bir Lineer Hızlandırıcı olarak görev yapan Trilogy cihazı, görüntülemeden tedaviye kadar farklı ihtiyaçlara cevap verdiğini söyleyen Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Doç. Dr. Meriç Şengöz, hem tanı hem de tedavi amaçlı kullanılan bu cihazın, hastaya önemli avantajlar sağladığını belirtiyor.

Nasıl uygulanıyor?

Cihazın içinde 3 farkli teknoloji bulunuyor: IGRT, IMRT, SRT. Bunların her biri farklı avantajlar sunuyor.

IGRT (Görüntü Kılavuzluğunda Radyoterapi) ile tedavi sırasında görüntü alındığı için hastanın hareketliliğinden kaynaklanan kaymalar saptanabiliyor. Bu durumda, ışın en doğru noktaya verilmiş oluyor.

IMRT (Yoğun Ayarlı Işınlama) ile tümöre verilecek doz yoğunluğu, ideal olarak ayarlanıyor.

SRT/SRC (Noktasal Işınlama) ile çok küçük tümörlere bile noktasal atış yapılabiliyor.

Avantajları neler? Diğer aletlerde tek tek bulunan özelliklerin Trilogy’de bir arada bulunması, uzmanların doğru müdahaleyi, daha kısa zamanda ve en ideal oranda yapmasını sağlıyor. Bu durum hasta açısında da en doğru tedaviyi, en kısa zamanda görmesi anlamına geliyor.