Genel SağlıkHABERLER

MAMOGRAFİ HAYAT KURTARABİLİR

Göğüs kanserinde tanı koymak amaçlı uygulanan mamografi bir kadının 40 yaşından sonra yılda bir kez yaptırması gereken bir test. Ailesinde göğüs kanseri vakası olan daha genç kadınlarda ise erken teşhis amacıyla yapılması gerekir. VKV Amerikan Hastanesi Kadın Sağlığı Ünitesi uzmanlarından ve www.tupbebek.com sitesi medikal direktörü Dr. Senai AKSOY mamografi hakkında en çok merak edilen soruları cevaplandırdı.

Neden mamografi yaptırmak gerekir?

Göğüs kanseri kadınlarda kansere bağlı ölüm nedenleri arasında akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer alır. Kadınlarda ise en sık rastlanılan kanser tipidir. Yapılan istatistikler her 12 kadından birinin hayatının bir evresinde göğüs kanserine yakalanacağını ve hastalığa yakalanan her 25 kadından birinin bu nedenle hayatını kaybedeceğini gösteriyor. Mamografi sayesinde göğüs kanserinin erken tanınabilmesi hastalığa bağlı ölüm riskini %20 ila 70 arasında azaltabiliyor. Bu nedenle pek çok doktor kadınlar belirli aralıklarla mamografi yaptırmasını öneriyor.

Mamografi nedir?

Mamografi, elle yapılan göğüs muayenesi sırasında şüpheli bir kitle bulunması halinde, kitlenin yerinin ve özelliklerinin belirlenmesi amacıyla uygulanan yardımcı bir tanı testidir. Bunun dışında göğüs kanserine yakalanma riski düşük olan, hiçbir şikayeti bulunmayan ve yıllık yapılması önerilen göğüs muayenesi normal bulunan kadınlara da belli aralıklarla göğüs kanseri tarama testi olarak mamografi öneriliyor. Erken teşhis olasılığının artırılması için mamografiye mutlaka bir göğüs muayenesinin eklenmesi büyük önem taşıyor.

Mamografi nasıl yapılır?

Mamografi göğüs dokusunun en iyi görüntülenebildiği dönemde yani adet kanamasının başladığı ilk hafta içerisinde hormon seviyelerinin henüz düşük olduğu günlerde yapılmalı. Her iki göğüs mamografi cihazı adı verilen özel bir röntgen cihazı yardımıyla sıkıştırılarak çeşitli seviye ve kesitlerde filmler alınır. Mamografi sırasında göğüsün sıkıştırılmasındaki amaç daha iyi görüntüler elde etmek ve kadının alacağı radyasyon dozunu en düşük seviyeye indirmek. Test sonucunda elde edilen röntgen görüntüleri daha sonra bir Radyoloji Uzmanı tarafından değerlendirilir.

Testin değerlendirilmesi nasıl yapılır?

Mamografi sonucunda normal dışı bulguların varlığı veya göğüs de kanseri düşündüren bir görüntü tespit edilirse genellikle ileri inceleme yapılması önerilir. Kitle saptandığında bu kitlenin kist yapısında olup olmadığının belirlenmesi amacıyla ultrasonografi incelemesi önerilir. Test sonucunda nihai kararı ise göğüs muayenesini yapmış ve hastanın tıbbi geçmişine hakim uzman verir.