Genel SağlıkHABERLER

SPİNA BİFİDA DERNEĞİ’NİN ANKARA ŞUBESİ AÇILDI

1997 yılında İzmir’de kurulan ve bu spina bifidaya yakalanmış çocuklarla ailelerini tek bir çatı altında toplayan ‘Spina Bifida Derneği’nin Ankara Şubesi açıldı.

Açılış nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Spina Bifida Derneği Genel Başkanı ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Pediatrik Üroloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Ulman, ‘Spina Bifida’yı, ‘Omurganın kapanmayarak, omuriliğin açıkta kalması, beynin hiç gelişmemesi ya da vücut dışında gelişmesi’ şeklinde tanımladı. Ulman, ‘Spina Bifidalı çocuklar, doğduktan sonra yaşamları boyunca bu anormalliklerle birlikte yaşıyor ya da doğumdan kısa bir süre sonra ölüyorlar’ dedi.

Dünya genelinde 10 milyon Spina Bifidalı olduğunu belirten Ulman, ‘Avrupa’da her bin bebekten biri, ABD’de ikisi Spina Bifida’lı doğarken, Türkiye’de bu rakam 3’e çıkıyor. Hastalar ve aileleri, sorunlarının üstesinden gelmeye çalışırken, insanca yaşama mücadelesi de veriyorlar’ diye konuştu.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Profesör Dr. Rıza Madazlı , doğumsal sakatlıklar için şu bilgileri verdi: ‘En yaygın rahatsızlık, annenin yetersiz ve bilinçsiz beslenmesinden kaynaklanan folikasit, vitamin ve mineral eksikliğidir. Hamilelik öncesi folikasit içeren bir multi-vitamin mineral kullanımı, yola çıkarken emniyet kemerini takmaya benzer. Nasıl ki araba kulllanırken ehliyet kemerinin takılması, olası bir kazada yaralanma, ölüm riskini azaltıyor ise folikasit içeren multivitamin mineral kullanımı da Spina Bifida riskini azaltmaktadır.’ (Akşam Gazetesi)